Türkiye’nin Siber Kalesi Saniyede 16 Milyon IP Tarıyor

9 Şubat’ta açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) çalışmalarına seri bir şekilde başladı. Anlık olarak 16 milyon IP ve cihaz taraması gerçekleştirebilen siber kale ülke güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

17.02.2020-11:39 - (Son Güncelleme: 17.02.2020-12:38)

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) bünyesinde tamamen yerli ve milli imkanlarla kurulan USOM çalışmalarına tüm hızıyla başladı. Anlık olarak 16 milyon IP’yi denetleyen kurum saniyeler içerisinde ülkedeki tüm cihazların taramasını gerçekleştirebiliyor.

Internet Protocol (IP) kavramı internet erişimi olan elektronik her aygıtın dijital ortamdaki kimliğini teşkil ediyor. Yani bizim için TC Kimlik numaraları neyse elektronik aygıtların da IP numarası aynı şeyi karşılıyor.

USOM'da anlık taramalar sonucunda zararlı yazılımlar analiz ediliyor. Böylece Türkiye’deki etkinliklerinin önü kesiliyor, bertaraf ediliyor. Özellikle son yıllarda artan sahte siteler üzerinden yapılan saldırılar da kısa sürede belirlenerek kapatılıyor.

Türkiye’nin internet güvenliğini ve siber saldırıları engellemeye yönelik kurulan USOM’da hali hazırda 150 kişilik uzman görev yapıyor. Kurum haftanın 7 günü ve 24 saat faal bir şekilde çalışıyor. Diğer taraftan resmi ve özel kuruluşlarla da koordineli bir şekilde çalışıyor ve iş birliğine gidebiliyor.

Bilgi çağında olduğumuz bu dönemde artık kişisel ve resmi her bilgi dijital ortama taşınıyor. Bunların korunması ve gözetilmesi veri güvenliğimiz için büyük önem taşıyor. Ayrıca elde ettiğimiz bilgilerin ülkemizde kalması stratejik açıdan da önemli bir boyuta sahip bulunuyor.

Bu kapsamda USOM "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı" sloganı çerçevesinde kuruldu. Veri merkezi 5 bin metrekarelik kapalı alanı, içerdiği data miktarı ile kamunun en büyük veri merkezlerinden birisi niteliğini taşırken uçtan uca yedekli olarak hizmet sağlamak üzere tasarlandı.

Türkiye'nin en büyük yazılım tabanlı "network" mimarisine sahip olarak tasarlanan veri merkezi sayesinde, marka bağımsız yerli ürünlerin gelişimine olanak sağlama, mevcut altyapıdaki veri hızını artırma, yeni teknolojinin kullanımı ile IT (bilgi teknolojileri) ekipmanlarında enerji tüketiminde azalma, operasyon kolaylığı elde edilmesi hedefleniyor.

Veri merkezinin yapımında yerli ve milli ürünlerin seçimi ve kullanımına özen gösterildi. Bu kapsamda trafolar, kabinler, enerji iletim hatları gibi yerlerde yerli ürünler kullanılarak, toplamda en üst seviyede yerlilik oranına ulaşıldı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal