Türkiye’nin nükleer merkezi sona doğru: Akkuyu NGS’de bir aşama daha tamamlandı

Türkiye’nin nükleer enerji merkezi olacak olan Akkuyu NGS’nin yapımındaki önemli eşiklerden biri geçildi. Buna göre santralin birinci ünitesinde muhafaza öngerme sisteminin montajı tamamlanırken bu sistemin güvenlik sistemi için oldukça büyük bir öneme sahip olduğu kaydedildi.

11.07.2024-17:05 - (Son Güncelleme: 11.07.2024-17:05) Türkiye’nin nükleer merkezi sona doğru: Akkuyu NGS’de bir aşama daha tamamlandı

Yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden (NGS) yeni ve önemli haberler gelmeye devam ediyor. Mersin'in Gülnar ilçesinde inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS), önemli bir aşama daha tamamlandı. Birinci ünitenin reaktör binasında muhafaza öngerme sisteminin montajı başarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin nükleer merkezi sona doğru

Anadolu Ajansı’nın paylaştığı habere göre; Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamaya göre, bu sistem, reaktör binasının iç koruma kabuğunu dış ortamdan izole ederek güvenli bir bariyer oluşturuyor. Yüksek teknolojiyle geliştirilen sistem, çelik halat demetlerinin gerilmesini sağlayarak reaktör binasının beton yapılarına ekstra dayanıklılık kazandırıyor. Bu muhafaza güvenlik sistemi, aşırı yükler ve bunların kombinasyonlarına karşı tasarlanmış önemli bir bileşen olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin nükleer merkezi sona doğru: Akkuyu NGS’de bir aşama daha tamamlandı

Koruma kabı, 5 kilogram/santimetrekarelik iç basınca, 30 kPa'lık bir şok dalgasının dış darbesine ve uçak çarpmasına dayanacak şekilde tasarlandı. Akkuyu NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, "Öngerme sistemi, reaktör binasının ve santralın genel güvenliğini, dayanıklılığını ve verimliliğini artırıyor" dedi.

Tüm parçalar testlere hazır durumda

Butckikh, tüm çalışmaların teknik gerekliliklere uygun olarak yürütüldüğünü belirterek, "Akkuyu NGS uzmanları, dayanıklılıklarını belirlemek için tüm parçaların kabul testlerine başlamaya hazır durumdalar. Ayrıca, birinci ünitenin koruma kabuğunun öngerme sistemi, sızdırmazlık ve yoğunluk yönünden yakında kontrol edilecek. Tüm modern Rus su-su güç reaktörleri, hermetik iç ve dış koruma kabuğu sistemine sahiptir" ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal