Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Öztürk: S-400 Bir NATO Meselesi Değildir

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk, "S-400 bir NATO sorunu değildir, ikili bir sorundur, ABD'nin bunu NATO'ya teşmil etmesi ve İttifak'ın insicamının bozulması hata olur." açıklamasında bulundu

24.06.2019-13:09 - (Son Güncelleme: 24.06.2019-13:27)

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk, NATO karargahında AA muhabirine, Türkiye'nin S-400 tedariki, Türkiye-ABD ilişkileri, Doğu Akdeniz'deki durum ve NATO Savunma Bakanları Toplantısı gibi farklı meselelere ilişkin yorumlamalarda bulundu.

NATO'nun temel özelliğinin kurulduğundan beri kendisini güncel güvenlik koşullarına uyarlayabilmesi olduğunu vurgulayan Öztürk, İttifak'ın bu şekilde hayatta kaldığını ve bu özelliğini koruduğu sürece hayatta kalmaya devam edebileceğini ifade etti.

Öztürk, bilhassa 2014 senesinden bu yana Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı, Suriye'de hala devam eden kriz ve çatışma ortamı, Libya ve Körfez bölgesindeki sorunlarla küresel boyuttaki diğer birçok sorun sebebiyle Avrupa-Atlantik güvenlik ve savunma ortamının çok değiştiğinin altını çizdi.

"S-400 BİR NATO SORUNU DEĞİLDİR"  

Öztürk, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma kararıyla ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in müttefiklerin istedikleri silah sistemini almakta özgür olduğunu, fakat silahlı kuvvetlerin beraber çalışabilirliğinin önemli olduğunu da en başından beri söylediğini hatırlattı.

Büyükelçi Öztürk, "S-400 konusu, ABD'deki bazı çevreler tarafından kendi mecrasından ve bağlamından çıkarılarak daha büyük ikili sorun haline getirildi. Bu doğrultuda ABD'nin sorumluluğu büyüktür." şeklinde konuştu.

ABD'nin ilk başlarda temel endişesinin askeri teçhizatın birlikte çalışabilirliği olduğunu belirttiğini söyleyen Öztürk, Türkiye'nin de bu endişeleri gidermek amacıyla S-400'lerin NATO sistemlerine entegre edilmeyeceğini ve böylece bir sorun çıkmayacağını izah ettiğini ifade etti.

Öztürk, ABD'nin son dönemde konuya yeni boyutlar eklemek amacıyla konuyu siyasileştirdiğini ve S-400'leri, F-35 savaş uçakları tedarikiyle bağlantılandırdığını hatırlatarak, Türkiye'nin F-35 uçakları projesine en başından beri dahil olduğunu, bu doğrultuda ciddi yatırımların yanı sıra F-35'in pek çok parçası için üretim yaptığına işaret etti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


YORUM YAZ..
Modal