Türkiye'nin Karpuz Üretiminin Yüzde 20'si Adana'da

İsmi kebap ile şalgam kadar karpuzla da özdeşleşen Adana, senelik neredeyse 800 bin tonla Türkiye'deki karpuz üretiminin % 20'sini tek başına üstleniyor.

07.04.2020-12:31 - (Son Güncelleme: 07.04.2020-11:37) Türkiye'nin Karpuz Üretiminin Yüzde 20'si Adana'da

İsmi kebap ile şalgam kadar karpuzla da özdeşleşen Adana, senelik neredeyse 800 bin tonla Türkiye'deki karpuz üretiminin % 20'sini tek başına üstleniyor.

Bilhassa Karataş, Tuzla ve Karaisalı bölgelerinde yoğun ekimi yapılan karpuz, aroması, kokusu ve sulu olmasıyla biliniyor.

Şehir, mayısta başlayacak karpuz hasadına hazırlık yapıyor.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, açıklamasında, Türkiye'de karpuz dendiğinde ilk akla gelen şehrtin Adana olduğunu dile getirdi.

Bölgede üretilen karpuzun Adana ile özdeşleştiğini söyleyen Doğan, "Türkiye'de karpuzun 5'te birini Adana üretiyor. Yılın ilk karpuz hasadı da ilimizde yapılıyor." diye konuştu.

Karpuzun Adana tarımı ile ekonomisi için olmazsa olmaz bir ürün olduğunu ifade eden Doğan, "Adana'da karpuz üretimi bazı senelerde düşüş gösterse de Türkiye'de üretim bakımından birinciliği kimseye vermedik. Geçtiğimiz sene Türkiye'deki karpuz üretiminin yüzde 22'si Adana'da gerçekleşti. Sezon sonuna doğru üretim fazlalığı nedeniyle fiyatlar istediğimiz gibi gitmese de karpuz kentimizin vazgeçilmez ve üretimi devam edecek ürünüdür." şeklinde konuştu.

KARPUZ HASADI 1-2 HAFTA GECİKECEK

Bu yıl karpuz ekiminin nisan ayı ortalarına kadar süreceğini belirten Doğan, şu ifadeleri ekledi:

"Normalde karpuz hasadı her yıl mayıs ayının ikinci haftası gibi başlar. Bu sene ise havaların serin gitmesi nedeniyle karpuz hasadında 1-2 haftalık gecikme yaşanacak. İnşallah bu sene güzel ve hem çiftçimizi hem tüketiciyi sevindiren bir sezon geçiririz. Geçtiğimiz sezon iyi başlamıştık ama sezon sonuna doğru havaların aşırı sıcak gitmesi ve fazla üretim nedeniyle fiyatlar çok düştü. Bu nedenle birçok ürün tarlada kaldı. İnşallah bu sezon hem rekoltemiz hem fiyatlarımız istediğimiz seviyede gerçekleşir."

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Mühendisleri Odası verilerinden edinilen bilgilere bakıldığında, 2019 senesinde Türkiye genelinde 900 bin dekarda 3 milyon 870 bin 915 ton karpuz üretimi oldu.

Adana'da da 2019'da 140 bin dekarda 867 bin 919 tonla Türkiye üretiminin % 22'sini yaptı.

EN FAZLA KARPUZ ÜRETİMİ 2018 YILINDA YAPILDI

Son 16 sene içerisinde Adana'da en çok karpuz üretimi 2018 yılında yapıldı. 144 bin 846 dekarda yapılan ekimden 1 milyon 6 bin 322 ton rekolte sağlanan 2018 yılında, Türkiye üretiminin % 25'i yapmıştı.

En az rekolte de 2004 yılında kayda geçti. Yurt genelinde 3 milyon 825 bin ton karpuz rekoltesi sağlanan 2004 yılında Adana'da 580 bin 321 ton üretim ile toplam üretimin % 15'i yapıldı.

2004-2019 döneminde Türkiye'de 62 milyon 105 bin 747 ton karpuz üretimi yapıldı. Adana bu dönemde toplam üretimin % 20'sini yaparak 12 milyon 436 bin 353 ton karpuz üretti.

YORUM YAZ..
Modal