Türkiye’nin kararı sonrası İsrail’de kriz: Fiyatlar keskin artış yaşıyor

Türkiye’nin ticareti kesme kararı aldığı İsrail’de, tarım ürünlerinin ithal edildiği Ürdün’de kolera hastalığının tespit edilmesi sonrasında meyve ve sebze fiyatlarında keskin bir artış yaşandığı belirtildi.

15.08.2024-10:17 - (Son Güncelleme: 15.08.2024-10:24) Türkiye’nin kararı sonrası İsrail’de kriz: Fiyatlar keskin artış yaşıyor

Türkiye’nin kararı İsrail’de ekonomik kriz yarattı. İsrail devlet televizyonu KAN'ın Arapça yayınına göre, Türkiye'nin mayıs ayında İsrail ile tüm ticari ilişkilerini durdurma kararı almasının ardından İsrail'de meyve ve sebze fiyatları hızla yükseldi. Ürdün'den ithal edilen tarım ürünlerinde kolera tespit edilmesi nedeniyle ithalatın durdurulması da bu fiyat artışına katkıda bulundu.

İsrail’de gıda fiyatları hızla yükseliyor

İnternethaber’de yer alan habere göre; İsrail Çiftçi Konseyi Üyesi İbrahim Mavasi, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önemli nedenlerinden birinin, Gazze'nin üretici statüsünden tüketici durumuna geçmesi olduğunu belirtti. 

Ayrıca, tarım sektöründe artan maliyetler nedeniyle yerel üretimin azaldığını vurgulayan Mavasi, bir ton domatesin üretim maliyetinin 3300 İsrail şekeline (yaklaşık 885 dolar) yükseldiğini ve bu durumun tüketiciye yüksek fiyatlar olarak yansıdığını ifade etti.

Türkiye’nin kararı sonrası İsrail’de kriz: Fiyatlar keskin artış yaşıyor

Mavasi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için çiftçilere devletten daha fazla teşvik verilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Türkiye, ticareti durdurma kararı almıştı

Türkiye, 3 Mayıs'ta İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamlara tepki olarak Tel Aviv ile tüm ticari faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Bu karar, İsrail'de tarım ürünlerinin arzını olumsuz etkileyerek fiyatların artmasına neden oldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal