Türkiye'nin Irak ziyareti: Bölgede yeni bir çağ başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti uluslararası medyada büyük yankı uyandırdı. Ziyaretin, bölgede oynanan oyunlara karşı bir meydan okuma olarak nitelendirildiği belirtiliyor. Özellikle Çin, Körfez ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin medyası, Erdoğan'ın bu ziyaretiyle bölgede yeni bir denge oluşturulacağını vurguladı.

24.04.2024-11:44 - (Son Güncelleme: 24.04.2024-14:51) Türkiye'nin Irak ziyareti: Bölgede yeni bir çağ başlıyor!

Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde yeni bir dönemin başladığını belirten yetkililer, Türkiye'nin Irak yönetimine sunduğu tekliflerin kendi menfaatleri doğrultusunda olduğunu ifade etti. Türkiye'nin sınırda terör oluşumlarını değil, Irak askerlerini görmek istediği mesajı net bir şekilde iletilmiş. En büyük sürprizlerden biri ise Kalkınma Yolu Projesi ile ilgiliydi. Türkiye'nin yanı sıra Katar ve BAE'li bakanların da katılımıyla Bağdat'ta dörtlü bir mutabakat imzalandı. Bu anlaşma, bölgenin enerji ve altyapı alanındaki geleceğini şekillendirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin himayesinde gerçekleşen imza törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim bin Seyf es-Sulayti ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Süheyl Muhammed el-Mezrui de katıldı.


Irak'tan PKK'ya karşı tutum değişiyor

Bölgenin en önemli konularından biri olan PKK konusunda Irak'ın tutumunun değişmeye başladığı belirtiliyor. Erşat Hürmüzlü gibi Orta Doğu denklemlerini iyi bilen uzmanlar, Türkiye'nin operasyonlarına Irak'ın artık göz yumacağını ve terör konusundaki hassasiyetini daha makul bir şekilde değerlendireceğini söylüyor. Erdoğan'ın ziyaretinin ardından Irak yönetiminin, PKK elebaşlarının ülkeden çıkarılması talebinde bulunması ve örgütün kuzeyde işgal ettiği bölgeleri boşaltmasını istemesi bekleniyor.

Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti, bölgede yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Türkiye'nin bölgedeki liderliğini pekiştirecek bu adımlar, Orta Doğu'nun geleceğini şekillendirecek önemli gelişmelerin habercisi olarak değerlendiriliyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal