Türkiye'nin İlk ve Tek UNESCO Jeoparkı

Kula Volkanları, Kurşunlu Kaplıcaları, Kula Peri Bacaları, Sardes Antik Kenti, Bintepeler ve Adala kanyonlarını içinde barındıran 'Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı', güzelliğiyle görenleri büyülüyor.

30.09.2020-10:11 - (Son Güncelleme: 30.09.2020-10:05) Türkiye'nin İlk ve Tek UNESCO Jeoparkı

Uluslararası öneme sahip aynı ya da farklı türden jeolojik mirasların bir arada bulunduğu, özel doğa koruma alanlarından olan planlı yönetime sahip bölgeler jeopark olarak adlandırılır.

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı da, içinde çok sayıda doğal ve tarihi güzellikleri barındıran bir bölge.

PANDEMİ SÜRECİNDE DE ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLADI

Lidya Krallığı dönemi başkenti Sardes Antik Kenti, Kula Volkanları, Kula Peri Bacaları, Kurşunlu Kaplıcaları, Bintepeler ve Adala Kanyonu gibi tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, pandemi sürecinde de ziyaretçilerini ağırladı.

2019 yılında yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği bölgede, bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle en sakin sezonlarından biri yaşandı. 2020'nin ilk 8 ayında yaklaşık 40 bin kişinin geldiği Kula ve Salihli ilçelerindeki bu tarihi ve doğal güzelliklerin, önümüzdeki seneden itibaren eski hareketli günlerine dönmeyi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN TEK JEOPARKI

Türkiye'nin tek jeopark alanı özelliğini taşıyan bölge, volkanik tepeleri, kızgın lavların akarak oluşturduğu bazalt kaya denizleri ve Gediz Nehri ile birleştiği yerlerde oluşan su uçtu şelalesi, peri bacaları ve eşsiz Adala Kanyonu, turistlerin yanı sıra yer bilimciler için de doğal ve bir açık hava laboratuvarı olma niteliği taşıyor.

UNESCO tarafından tescillenen, adeta açık hava müzesini andıran 2 bin 320 kilometrekarelik bölge, Lidya Krallığı'ndan izler taşıyor. İncil'de ismi geçen 7 kiliseden birine de ev sahipliği yapan Sardes Antik Kenti, antik dönemin ünlü Kral Yolu'nun da başlangıcı kabul ediliyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal