Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali! Akkuyu NGS'de sona yaklaşıldı

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu NGS'de çalışmalar planlanan doğrultuda sürmeye devam etmektedir. İşte haberin detayları...

14.07.2022-17:50 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-17:50)

Akkuyu NGS'nin ilk üç güç ünitesinde çalışmalar hız kesmeden sürmeye devam ederken, temel atma için önemli aşamaların kaydedildiği dördüncü güç ünitesindeki son hazırlıklar da titiz bir şekilde sürdürülmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dördüncü güç ünitesinin temel atma hazırlıkları büyük oranda tamamlanmıştır. Tam kapasite devreye girdiği zaman yılda neredeyse 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması öngörülmektedir.

Öte yandan her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi III+ nesil 4 reaktörden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında devreye alınması amaçlanmaktadır. Buna göre kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 yılının sonuna kadar faaliyete geçmesi hedeflenmektedir. Böylece sıfır emisyonla çevreye zararlı sera gazı salınımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak planlanmış olan işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılma opsiyonu bulunmaktadır.

‘‘Proje takvime uygun olarak tamamlanacak’’

Ayrıca Akkuyu NGS Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitrii Romanets konuya yönelik, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralindeki çalışmalar ve hedefleri hakkında açıklamada bulundu: "Çok iyi yürütülen yöneticilik sayesinde inşaat ve montaj çalışmaları çok aktif şekilde sahanın her bir köşesinde devam ediyor. Projenin takvime uygun olarak tamamlanmasından yana hiç şüphemiz yok." diye ifade etti.

Romanets konuya ilişkin, birinci güç ünitesinin ana ekipmanlarından olan reaktör basınç kabı, buhar jeneratörleri ve ana sirkülasyon pompaları gibi ekipmanların kurulu olduğunu, mayıs ayında oldukça önemli aşama kaydederek üniteye ait ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemlerinin de tamamlandığını belirtti.

Diğer yandan Akkuyu NGS'nin ikinci güç ünitesinde, reaktör bölümündeki iç koruma kabının üçüncü katmanın kurulduğunu ve ana binanın duvar yapımına sürdürmeye devam ettiklerini ifade eden Romanets, üçüncü güç ünitesinde de iç koruma kabının ilk katmanı ile santralin ek güvenlik sistemlerinden olan kor tutucunun kurulduğunu belirtti.


‘’Çok önemli istihdam oluşturulacak’’

Romanets konuya yönelik, santralin dördüncü güç ünitesinde oldukça önemli aşamalar kaydettiklerini ifade ederek şu şekilde ifade etti:

"Dördüncü güç ünitesinde temel çukurların kazıları tamamlandı. Ana binaların da beton yastığı döküldü. En yakın zamanda ana binaların temeline beton dökme çalışmaları başlayacak. Reaktör binasında tüm hazırlık çalışmaları tamamlandı. Biz de en yakın zamanda temelin atılmasına hazırlanıyoruz. Santralin dört güç ünitesi devreye alındıktan sonra Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u karşılanıyor olacak. Enerji istikrarı açısından çok önemli bir proje. Akkuyu NGS sayesinde çok önemli istihdam oluşturulacak.

Hükümetler arası anlaşma kapsamında, proje için en az 600 Türk nükleer mühendisini hazırlamak ve eğitmek durumundayız. Santraldeki dört güç ünitesi de devredeyken 4 bin kişi çalışıyor olacak. Ayrıca projenin Türk sanayisine de katkısı çok büyük. Buradaki inşaat malzemelerinin çoğunu Türk şirketlerinden sağlıyoruz. Onlar gerekli kalite standartları kapsamında, ürünlerini projemiz için temin ederek gerekli tecrübeyi ediniyor. Daha sonra diğer ülkelerde de aynı boyuttaki projeler için malzeme desteği verebilecekler." diye söyledi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal