Türkiye'nin İkinci Yerli Otomobili İçin Düğmeye Basıldı: 2025'te Üretim Başlayacak!

Türkiye'nin ikinci yerli otomobili için adım atıldı. HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, ticari ve binek araç üretiminde yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım planladıklarını belirtti.

17.09.2024-11:47 - (Son Güncelleme: 17.09.2024-11:47) Türkiye'nin İkinci Yerli Otomobili İçin Düğmeye Basıldı: 2025'te Üretim Başlayacak!

Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'dan sonra 2. yerli otomobil için düğmeye basıldı. HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, yerli otomobil için açıklamalarda bulundu. 

Hüseyin Urkun'un açıklamaları şu şekilde:

"HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak.''

''Binekte Hibrit, Plug-in Hibrit ve Benzi Olmak Üzere Üç Versiyon Olacak''

''HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak."

Seri Üretim 2025'te Başlayacak

HABAŞ olarak Manisa'da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim fabrikası kurduklarını ve fabrikanın üretime 2025 yılında başlayacağını aktaran Urkun, "Fuarda gösterimini yaptığımız araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikada yapıyoruz, kendimize ait fabrikada. Daha sonra bütün hepsini Manisa organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk. Mesela kataforez hatlarını oradan kullanıyoruz, bu araçların tüm boya alt işlemlerini orada yapıyoruz. Sonra bunları İzmir'deki organize sanayi bölgesinde de topluyoruz." diye konuştu.

Urkun, "HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın Şekerpınar'daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025’in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk. Şu an motor konusunda, Volvo motor kullanıyoruz binekte. Hafif ticaride de Renault ile devam edeceğiz." dedi.

1 Milyar Avroluk Yatırım

Üretilecek olan otomobillerde kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzak Doğu'da aldıklarını söyleyen Urkun,  "Yani HABAŞ marka bataryalar. Şu anda gördüğünüz tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Urkun, "Daha önce Honda'dan aldığımızda 50 bin kapasiteydi. Şimdi 75-100 bin arasına çıkarıyoruz kapasiteyi. Tüm bantları yeniliyoruz şu anda. Manisa'da da hafif ticari dahil 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesi olacak'' açıklamasında bulundu.

Hüseyin Urkun, şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık olarak 250-300 milyon avroları bulduğunu ve toplam yatırımın ticari araçlarla birlikte 1 milyar avroya ulaşabileceğini aktardı.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal