Diyarbakır'da düzenlenen D2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde Proyem Yem Fabrikası'nın temel atma törenine katıldı.
Diyarbakır annelerinin evlat nöbetinin yarın yıl dönümü olduğunu hatırlatan Varank, ''İki yıldır yağmur, kar demeden bu kutlu mücadeleyi sürdüren cesur yürekli annelerimizi buradan selamlıyorum. Gençleri, zehirli ideolojileriyle, türlü baskılarla alıkoyan alçak terör örgütüne ve siyasi uzantılarına hesap soran annelerimizin haklı mücadeleleri tarihe geçti, geçmeye devam ediyor. Bugüne kadar 30'un üzerinde ailemiz evladına kavuştu, inşallah bu sayının daha da arttığını göreceğiz.'' ifadelerini kullandı.
'GENÇLER BİLİME VE ASTRONOMİYE İLGİ DUYSUN'
Varank, ayrıca ''Bu kadim topraklar, tarihine uygun şekilde uzay ve teknolojiyle anılsın, gençler bilime, astronomiye ilgi duysun istiyoruz. Bu akşam inşallah Zerzevan Kalesi uluslararası gözlem etkinliğinde gök bilim meraklılarıyla birlikte gökyüzünün gizemli dünyasına hep birlikte şahitlik edeceğiz'' şeklinde konuştu.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, ise ''Geçen yıl Diyarbakır'da iş adamlarımız 254 yatırım teşvik belgesi aldı, bu 254 yatırım teşvik belgesi ile yaklaşık 2 milyar liralık yatırım ve yaklaşık 16 bin de istihdam taahhüt ettiler. Geçen seneki 254 rakamı Cumhuriyet tarihinin rekoruydu.'' diye belirtti.
'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ'
Vali Karaloğlu, 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim ve depolama kapasitesi bakımından Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri olan Proyem Yem Fabrikası'nın temel atma töreninde, huzur ve güven ortamıyla artık kentin gündeminin yatırım, istihdam ve ihracat olduğunu ifade etti. Vali Karaloğlu konuşmalarına ''Vali, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak, kamu kurumundaki arkadaşlar olarak, Diyarbakır içinden, dışından, yurt dışından bütün sanayicilerimizin ücretsiz danışmanıyız. Biz onların emrindeyiz. Her türlü desteği vermeye hazırız. Bütün sanayicilere Kerem Ke (Buyurun) diyoruz. Geçen yıl Diyarbakır'da iş adamlarımız 254 yatırım teşvik belgesi aldı, bu 254 yatırım teşvik belgesi ile yaklaşık 2 milyar liralık yatırım ve yaklaşık 16 bin de istihdam taahhüt ettiler. Geçen seneki 254 rakamı Cumhuriyet tarihinin rekoruydu. Diyarbakır açısından, geçen sene işte sıkıntılı yıl, pandemi diyoruz, ama geçen yıl Diyarbakır, Cumhuriyet tarihinin rekorunu yakaladı.'' şeklinde devam etti.
Geçen yıl Diyarbakır'da 245 şirketin kapandığını ifade eden Karaloğlu, kapanan şirketlerin yerine 1994 şirket açıldığını vurguladı ve 900 esnafın kepenk kapadığını, onun yerine 4 bin 500 esnafın yeni kepenk açtığını söyledi.
'EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM'
Karaloğlu, ''Bunlar Diyarbakır'daki bu pozitif havanın nasıl büyüdüğünü gösteriyor. Yeni bir rakam, 2020 ilk 6 ay ihracat rakamı ile 2021'in ilk 6 ay ihracat rakamları arasındaki büyüme oranı yüzde 195. Bu da bir Türkiye rekordur bir şehir açısından. Ben emeği geçen, üreten, bütün sanayicimize, iş insanlarımıza çok teşekkür ediyorum.'' şeklinde ifade etti.
YATIRIM BEDELİ 250 MİLYON LİRA
Matlı Grup AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da bu topraklardan kazandıklarını yine bu topraklarda paylaşmayı ilke edindiklerini, bu çerçevede Diyarbakır'a yapacakları yatırımın temelini atacaklarını belirtti.
Matlı Holding bünyesindeki grup şirketlerinden biri olan Proyem'in, ülke içerisindeki yatırımlarına bir yenisini daha ekleyeceklerini kaydeden Matlı, 79 bin 950 metrekare alan üzerine 42 bin metrekare kapalı alana sahip olan üretim kompleksinin 150 bin ton ham madde depolama kapasitesiyle bölgenin sektördeki en büyük yatırımlarından biri olma özelliği taşıdığını bildirdi.
''Yatırım bedeli 250 milyon lira olan üretim kompleksimiz bünyesinde 250 çalışan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdam ile toplam 1000 kişiye ulaşacak bir istihdam hacmi yaratarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.'' ifade eden Matlı, ilk etapta aylık 10 bin ton ve 5 yıl içinde ayda 20 bin ton olarak gerçekleşmesi planlanan sevkiyat ile lojistik sektörüne ve istihdamına da katkıları olacak tesisin, çatısındaki güneş enerji panelleriyle de çevreci bir yaklaşımla örnek olacağına değindi.
Matlı, ifadelerine ''Hem ham madde alınan hem de yem satılan çiftçiye daha yakın üretim yapılacak yerinde üretim modeli ile bölge ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlanacaktır. Ömer Matlı Akademi ile verimlilik odaklı bilimsel çalışmalar ve Ar-Ge faaliyetleri yürüten Proyem, proses içerisindeki ön öğütme ve son üründe müslü hattı ile de bölgedeki hayvan yetiştiricisine sunacağı yem çeşitliliğini de artırmayı hedeflemiştir.'' şeklinde devam etti.