Türkiye'den Suriye ile Normalleşme Açıklaması: Dört Adımda İzlenmesi Gereken Yol

Dışişleri Bakanlığı: "Terör Unsurlarının Temizlenmesi ve Güvenli Geri Dönüşler İçin Koşullar Sağlanmalı"

28.08.2024-16:05 - (Son Güncelleme: 28.08.2024-16:05) Türkiye'den Suriye ile Normalleşme Açıklaması: Dört Adımda İzlenmesi Gereken Yol

Türkiye ve Suriye arasında normalleşme süreci yeniden gündemde. Dışişleri Bakanlığı, bu sürecin ilerlemesi için izlenmesi gereken dört adımı vurguladı. Açıklamada, Suriye topraklarının terör unsurlarından temizlenmesi ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların sağlanması gerektiği belirtildi.

Esed’in Ön Koşuldan Vazgeçmesi, Diyalog Zemininin Önünü Açtı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in, Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi yönündeki ön koşuldan vazgeçildiğine dair açıklamaları, iki ülke arasında diyalog kapısını araladı. Bu yeni gelişme, Aralık 2022’de başlayan ve duraksayan normalleşme sürecinin yeniden canlanmasına yol açtı.

Türkiye'nin Öncelikleri: Terörle Mücadele ve Sınır Güvenliği

Dışişleri kaynaklarına göre, Türkiye'nin Suriye ile normalleşme sürecindeki öncelikleri, terörle mücadelede iş birliği ve sınır güvenliğinin sağlanması. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesi için bu hassasiyetlerin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.


"Gerçekçi Yaklaşımlar Sürecin Önünü Açacak"

Dışişleri Bakanlığı, sürecin yeniden başlaması için gerçekçi ve pragmatik yaklaşımların önemine dikkat çekti. Mart 2011 öncesindeki ilişkilerin hatırlatıldığı açıklamada, normalleşme sürecinin dört aşamada izlenmesi gereken yol haritası sunuldu.

TRT Haber'in aktardığına göre, normalleşme yolu şu şekilde belirlendi: 

  • Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini muhafaza etmek üzere terör unsurlarından arındırılması,
     
  • Suriye’nin kendi halkıyla, kendi halkının meşru talep ve beklentileri temelinde 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması,
     
  • Bununla bağlantılı olarak güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması,
     
  • İnsani yardımların kesintisiz şekilde sürmesinden geçmektedir.

Edinilen bilgiye göre, bu anlayışların hakim kılınması ile Suriye'nin ve bölge ülkelerin güvenliğine katkı sağlayabilecek adımların önünün açılacak.

Liderler seviyesinde görüşme, sürecin seyrine göre gerçekleşecek
Ankara-Şam hattında normalleşme sürecini, istihbarat birimlerinin başkan yardımcıları ardından başkanlarının görüşmesinin başlatacak.

Koşullar oluşursa, 2023 yılında olduğu gibi ilgili müzakereler bakanlar düzeyine çıkacak. Eğer taraflar anlaşırsa liderler seviyesinde görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal