Türkiye'den Milli Savunma Sanayii'nde Dev Adım: Milli Muharip Uçağı Görücüye Çıktı

Türkiye savunma sanayii alanında kritik hamleler yapmaya devam ediyor. Bilhassa SİHA ile İHA ile dünyanın merakla takip ettiği Türkiye için yeni bir dönem başlıyor.

10.06.2021-13:36 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-15:10) Türkiye'den Milli Savunma Sanayii'nde Dev Adım: Milli Muharip Uçağı Görücüye Çıktı

Milli Teknoloji Hamlesi için Türkiye çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bilhassa son zamanlarda dünyada oldukça ilgi çeken İHA ile SİHA'ları yurt dışına satışını yapmaya başlayan Türkiye, bu sekörde kritik bir projeyi daha başlatmak için harekete geçti.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, MKE adı ile anonim bir şirket haline getirilecek. Hazine'nin destek sağladığı ilk özel firma konumuna gelecek MKE A.Ş silahtan yenilikçi teknoloji üretilmesine kadar pek çok alanda hızlı bir şekilde neticeye ulaşacak projelere imza atacak.

Türkiye, bir takım silahları gereken kurşunu dahi satın almakta güçlük çektiği dönemden NATO mensubu ülkelere silah ve savunma sanayi teknolojileri satışı yapan noktaya geldi.

Bu durumun daha fazla hızlanması için kritik bir hamle daha yapılıyor. 

MKE'nin, hızlı kararlar verip yürütmeye alması, daha profesyonel işlere imza atması, buna yönelik yabancı mühendisler için istihdam olanağı sunması için anonim şirkete çevrilmesi gündem oldu. Gereken kanun teklifinin çalışmaları da gerçekleştirildi. Teklifin gelecek günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelerek kanunlaştırılması öngörülüyor.

Hazırlanan teklife göre MKE A.Ş, 1,2 milyar TL sermaye ile kurulacak. Bu sermayeyi Hazine karşılayacak. Sermayeyi ödemesi sebebiyle idare ile öteki haklarının kullanımını da Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) bırakacak. Böylelikle hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gereksinimlerinin karşılanmasına ilişkin projeler yapılacak hem de firmanın üretimi yaptıklarının test edilmesi hususunda MSB imkanlarının kullanılmasına imkan sağlanacak.

Türkiye'den Milli Savunma Sanayii'nde Dev Adım: Milli Muharip Uçağı Görücüye Çıktı

MKE A.Ş silah, kimyasal madde, mühimmat, petro kimya, araştırma, kimyevi ürünler, yenilikçi teknolojiler geliştirme, sistem,  cihaz ve platformlar, mühendislik çalışmaları, tasarım,  montaj, modernizasyon, geri dönüşüm, enerji, inşaat-mühendislik benzeri geniş bir yelpazede faaliyetler yapılacak. Kurum hem yurt içine hem de yurt dışında üretim yapacak. Özel endüstri bölgeleri ile eğitim kurumları açabilecek. MKE A.Ş, tamamen özel bir firma gibi faaliyet yürüteceği için yatarım ve projelerde alakalı bakanlıklardan onay alma, bekleme benzeri sorumluluklardan kurtulacak. İhale Yasası çerçevesinin dışına çıkabileceğinden yatırımlarını daha hızlı bir şekilde uygulamaya alabilecek. Var olan işçilerin hakları muhafaza edilecek. İsteyen özel firma personeli gibi çalışmalarına devam edebilecek. Bu statüyü reddedenler de eşdeğer bölgelere atanacak.

Büyük bir sevinçle açıklanan ve gelişmeleri de merakla takip edilen milli savaş uçağı 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda ilgililerin karşısına çıktı. Milli Muharip Uçak, gelecek senelerde ilk uçuşunu yapacak. Türkiye'nin savunma sanayi sektöründe gerçekleştirdikleri ilgi çekerken diğer taraftan Mili Muharip Uçak da beğeniye sunuldu. Savaş uçağı 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda görücüye çıkıyor.

Savaş uçağının ilk defa Başkent Ankara'da görücüye çıktığı ifade ediliyor. Vatandaşlardan oldukça ilgi gören savaş uçağı 1.8 mach hıza yükselebilirken 55 bin feette yükselebiliyor.

Fuarda tüm ilgiyi üzerine çeken MMU, yeni nesil tasarımı ve teknolojisiyle merak uyandırıyor. Milli savaş uçağı, dahili silah yuvası, düşük görünürlük, yüksek manevra yeteneği, yükseltilmiş durumsal farkındalık ile sensör füzyonu gibi teknolojik özellikleri olacağı ifade ediliyor.

MMU ile Türkiye, dünyada ABD, Rusya ile Çin'den sonra beşinci nesil bir muharip uçağı üretimi yapabilecek alt yapı ile teknolojiye sahip ülkeler içinde yer almayı hedefliyor.

Ülkemize havacılık ile savunma alanında sınıf atlatması öngörülen beşinci nesil avcı uçağı olan Milli Muharip Uçak, radara da girmeyecek.

Türkiye'den Milli Savunma Sanayii'nde Dev Adım: Milli Muharip Uçağı Görücüye Çıktı5454

Milli Muharip Uçak, 21 metre uzunluğa ve 14 metre kanat açıklığına sahip. Yapay zeka ile nörol ağ desteğine de sahip uçakta, oldukça merak uyandıran teknolojilerden de yararlanılıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye'nin en kritik projesi Milli Muharip Uçak'ın 2028 yılında Türk Hava Kuvvetlerine yerli ve milli olarak verileceği ifade edilmişti.

Kariyerinde elde ettiği başarılardan söz eden Kotil, TUSAŞ'ın kuruluş hedefi le çalışma alanlarını anlattı. TUSAŞ çatısı altında hemen hemen dört bin mühendisin görev aldığını dile getiren Kotil, 2028 yılı itibariyle bu sayının 10 bine yükseleceğini, bu mühendislerin  çoğunun genç olacağını belirterek "Bize gelecek arkadaşlardan tek istediğimiz, süper İngilizce'ye sahip olmaları. Kullandığımız tüm dokümanlar İngilizce. Önümüzdeki yıl son sınıf öğrencilerini okullarını bitirmeden işe alacağız." şeklinde konuştu.

Milli Muharip Uçak Projesi'nde gelinen son durumla ilgili yöneltilen soruyu yanıtlayan Kotil, "Türkiye'nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak'tır. 18 Mart 2023'te motor çalıştırıyor, hangardan çıkıyor ancak bunu uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028'de Hava Kuvvetlerine bu uçağı yerli ve milli olarak teslim ediyoruz." dedi.

SOM-J GÜÇLÜ YAPISI İLE İLGİ TOPLUYOR

Fuarda birçok silah ile füze de görücüye çıkıyor. Roketsan’ın SOM-J füzesi de bu çerçevede fuarda karşımıza çıkan teknoloji harikalarından biri. SİHA’larda sıklıkla kullanılan bu füzelerin, gelecek dönemlerde Türkiye’nin ismini tüm dünyaya duyurması tahmin ediliyor. Aynı fuar içerisinde SOM’un ilk geliştirilen füzeleri de mevcut.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da F-35 uçakları için üretilen SOM-J'nin Türkiye'nin milli muharip uçakları ile İHA'larda kullanılabileceğini dile getirmişti.

TÜBİTAK SAGE’nin yürüttüğü Göktuğ projesinde atışların yakın zaman içerisinde başarı elde ettiğine tanık olmuştuk. Burada 2 füze mevcut Bozdoğan ile Gökdoğan füzeleri, bu füzeler de hem menzilleri hem de teknik özellikleri ile yerli savunma sanayine destek oluyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda, ''Türkiye G7 ülkeleri arasında en çok büyüyen ülkelerden biri oldu. İmalat sanayimiz bu büyümeye katkı sağladı. Bu sayede sanayi sektörümüzdeki ilk çeyrekteki istihdam oranlarına baktığımızda 338 bin kayıtlı istihdam artışı olduğunu görüyoruz.

''İÇTEN YANMALI MOTORLARA YATIRIMLAR DEVAM EDECEK''

Doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapabilmek. TOGG'u ilan ettiğimizde sektörden bize eleştiri geldi. 'Doğuştan elektrikli, otonom otomobil için çok erken. İçten yanmalı motorlara yatırımlar devam edecek' dediler.

''27 İLİMİZDE 36 DENE YAP ATÖLYESİ DAHA KURUYORUZ''

Bizim insansız hava araçlarında elde ettiğimiz başarı. Dünyanın en önemli basın kuruluşlarının yayınlarında insansız hava araçlarımız konuşuluyor. F-35 başarılı bir uçak. TUSAŞ'la birlikte milli muharip uçağı projesi gerçekleştiriyoruz. Savaşan İHA projesi için çalışıyoruz. 2023 hedeflerimizin biri de 81 ilin tamamında 100 dene yap atölyesi kurmak. 3 yıl boyunca dene yap projeleri atölyelerinde ücretsiz ders veriyoruz. Bu sene inşallah 27 ilimizde 36 dene yap atölyesi daha kuruyoruz.'' dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin savaşan insansız hava aracına (İHA) yatırım yapan birkaç ülkeden biri olduğunu işaret ederek, "Biz savaşan İHA'larımızı piyasaya çıkardığımızda emin olun dünya F-35’leri değil Türkiye’nin geliştirdiği savaşan İHA'ları konuşacak." diye konuştu.

Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da katılımı ile  ATO Congresium'da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılış merasiminide açıklamalarda bulundu. Geçmişten günümüze sanayi alanında yapılan yatırımda esas amacın verimlilikte meydana gelen artışlar olduğuna dikkat çeken Mustafa Varank, verimlilik vurgusunun dördüncü sanayi devriminde daha net bir şekilde görüldüğüne işaret etti.

Bakan Varank, bu dönemde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği netice odaklı ilerleme anlayışıyla, hem hızlı hem de doğru kararlar verdiklerinin altını çizerek, ülkemizin senenin birinci çeyreğinde % 7 büyüme kaydederek, G-20 ülkeleri içinde en fazla büyüyen ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Bakan Varank açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

"İlk çeyrekte yüzde 12,2 büyüyen imalat sanayimiz gayri safi yurtiçi hasıladaki artışa en çok katkı veren sektör oldu. Bu sayede sanayi sektörümüzde ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 338 bin kayıtlı istihdam artışı yaşandı. İşte önemli olan, bu büyüme performansını daha sağlıklı, kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek. Bunun yolu da verimlilik ve ileri teknolojiye yatırım yapmaktan geçiyor. Bu alanlarda rekabetçi ülkelerden biri olmak için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bunu sağlarken de inovatif bir şekilde hareket etmeye özen gösteriyoruz.

''TÜRKİYE'NİN BİR BAŞARI HİKAYESİ OLACAK''

Bundan 10 yıl önce 'bin bir dereden su getirerek' İHA ithal etmeye çalışıyor, sonrasında bunların tamiri ve bakımı için adeta birilerinin keyfini bekliyorduk. Hamdolsun, bugün Türk mühendislerinin geliştirdiği Türk SİHA’ları Avrupa semalarında uçmak için gün sayıyor. Daha önce diğer ülkelerin teknoloji alanındaki çalışmalarını, adeta film izlermiş gibi gıptayla izleyen bir ülkeydik. Ama bugün Ay misyonu planlayan, uzay alanında araştırma yapabilen, üretim yapabilen bir Türkiye var. Türkiye’nin Otomobili projesi, makus talihini yenen Türkiye’nin bir başarı hikayesi olacak.”

YORUM YAZ..
Modal