AA’da yer alan habere göre; Gebze’de gerçekleşen TÜBİTAK kampüs açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Sözlerine Togg’u eleştirenler ile başlayan Bakan, muhalefetin, Togg'u eleştirmeyi bitiremediği bugünlerde dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu'yu donanmanın envanterine aldıklarını, TCG-Anadolu'yu eleştirmeye çalıştıkları sırada yerli ve milli uydu İMECE'yi uzaya fırlattıklarını, İMECE'yi dillerine dolamaya hazırlanırken de Türkiye'nin ilk yerli anahat lokomotifini raya indirdiklerini dikkat çekti.
İşte Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın açıklamalarının satırbaşları;
Çip alanında önemli yatırımalar
20 yılda yapılan ileri görüşlü çalışmalara dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "Katma değerli üretimden bahsediyorlar. Soluksuz eleştirdikleri Osmangazi Köprüsü'nden geçerken şöyle başlarını kaldırsalar, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'ni çok kolay görebilirler. Çip teknolojisi diyorlar. Bakınız TÜBİTAK hem çip teknolojileri alanında AR-GE yapma hem üretme kabiliyetine sahip kurumumuz. Bugün savunma sanayinin ihtiyacı olan fotodedektör çiplerini kendi kabiliyetlerimizle zaten üretiyoruz. Bahsettiğim çiplerin kilogram başına ihracat değeri ne kadar biliyor musunuz? Tam 388 bin dolar. İşte katma değer burada oluşuyor. Tabii böyle teknolojiler, sadece maddi katkılarıyla ölçülmez, öyle kritik teknolojilerden bahsediyoruz ki bazen parasını verseniz dünya size bunları tedarik etmiyor. İşte çipse çip, katma değerse katma değer."
Birçok girişimcinin desteği ile çip tasarlama kabiliyetlerine sahip hale geldiklerinin altını çizen Bakan, önümüzdeki günlerde çip konusunda önemli bir yatırımın imza törenini gerçekleştirecekleri müjdesini verdi.
“Sağlık alanına yaptığımız desteklerin kapsayıcılığını her geçen gün artırıyoruz”
Sağlık alanında yapılan çalışmaların her geçen gün arttığının altını çizen Bakan, "TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla, 2002'den günümüze aşı ve ilaç alanında 5 binden fazla projeye 10,5 milyar lira kaynak aktardık. İlaç alanında faaliyet gösteren AR-GE Merkezi sayısını 41'e çıkardık. Teknopark ve AR-GE merkezlerindeki aşı ve ilaç sektörüne yönelik çalışmalar yürüten firmalara bugüne kadar 5,5 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Biz sağlık alanına yaptığımız desteklerin kapsayıcılığını her geçen gün artırıyoruz. Bu noktada bugün bir müjdemiz de sizlerle yine paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki günlerde kümelenme destek programı kapsamında yeni bir kümelenme destek çağrısına çıkıyoruz. İlaç, biyoteknoloji ve medikal alanında çalışan şirketler ve start-uplar, bu çağrıya başvurup desteğimizden faydalanabilecekler. Burada ortak laboratuvar test analiz sertifikasyon hizmetleri ile akademik ve teknik danışmanlık hizmetlerinin yüzde 70'ini bakanlık olarak üstleneceğiz” dedi.
Yüzde 70 bakanlık destekli kümelenme destek programı çağırısına çıkılacak
Yakın zamanda Akıllı Yaşam, Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Harita'sını kamuoyuna duyurduklarını ifade eden Bakan, "TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla, 2002'den günümüze aşı ve ilaç alanında 5 binden fazla projeye 10,5 milyar lira kaynak aktardık. İlaç alanında faaliyet gösteren AR-GE Merkezi sayısını 41'e çıkardık. Teknopark ve AR-GE merkezlerindeki aşı ve ilaç sektörüne yönelik çalışmalar yürüten firmalara bugüne kadar 5,5 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Biz sağlık alanına yaptığımız desteklerin kapsayıcılığını her geçen gün artırıyoruz. Bu noktada bugün bir müjdemiz de sizlerle yine paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki günlerde kümelenme destek programı kapsamında yeni bir kümelenme destek çağrısına çıkıyoruz. İlaç, biyoteknoloji ve medikal alanında çalışan şirketler ve start-uplar, bu çağrıya başvurup desteğimizden faydalanabilecekler. Burada ortak laboratuvar test analiz sertifikasyon hizmetleri ile akademik ve teknik danışmanlık hizmetlerinin yüzde 70'ini bakanlık olarak üstleneceğiz."