Türkiye'deki ticaretin akışı etkilendi: Türk TIR'ları Hamzabeyli'de uzun bekleyişte

Türkiye'den ihraç edilen yüklerin Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlayan TIR'lar, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda yaşanan bekleyişin ardından büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Bulgaristan ve Romanya'nın kısmen Schengen bölgesine katılmasının ardından Lesovo Gümrük Kapısı'ndaki kontrollerin sıklaştırılması, Türk sürücülerin yaşadığı uzun kuyrukları beraberinde getirdi.

01.06.2024-13:50 - (Son Güncelleme: 01.06.2024-15:31) Türkiye'deki ticaretin akışı etkilendi: Türk TIR'ları Hamzabeyli'de uzun bekleyişte

Türkiye'den ihraç edilen yüklerin Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlayan TIR'lar, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda yaşanan bekleyişin ardından büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Bulgaristan ve Romanya'nın kısmen Schengen bölgesine katılmasının ardından Lesovo Gümrük Kapısı'ndaki kontrollerin sıklaştırılması, Türk sürücülerin yaşadığı uzun kuyrukları beraberinde getirdi. İhracat yüklerini taşıyan TIR'lar, Hamzabeyli yolunda 24 kilometreye varan kuyruklarla karşılaşırken, TIR parkının da dolu olduğu bildirildi.

Kuyrukların içinde bekleyen TIR şoförlerinden biri olan Nurullah Güneş, yaşadığı zorlukları dile getirirken içinde bulundukları belirsizliğe dikkat çekti. "Dün gece saat 02.00'de 35 kilometreden sıraya girdim, daha 18 kilometrem var TIR Parkı'na girmeye. Ne zaman parka ulaşacağımız da belli değil, belki 15 belki de 20 saat sürecek daha kuyrukta bekleyişimiz. Sıkıntının neden yaşandığını bilmiyoruz, keşke bilebilsek. Bu sorunu da sık sık yaşıyoruz burada. Özellikle her sene bu aylarda bu sorun yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Güneş'in anlattığı gibi, bu uzun bekleyiş süresi hem maddi hem de manevi açıdan sürücülere büyük yük getiriyor. Avrupa'ya ulaşma süreleri normalde 15 günü bulan bu yolda, bekleyişin 25 güne kadar uzaması, işlerini yapmak için gereken zamanı büyük ölçüde etkiliyor. Ayrıca, kaçak göçmen olaylarına maruz kalmak gibi risklerle de karşı karşıya kalan şoförler, güvenlik endişeleriyle de mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

14 saati aşan bekleme süresi

İstanbul'dan Polonya'ya ham madde taşıyan bir başka TIR şoförü olan Sinan Kaynar, yaşadığı deneyimleri paylaşırken kuyruktaki belirsizlikten şikayet etti. "Dün akşam üzeri hava kararmadan önce geldim, şu anda halen sıradayım. Muhtemelen 14-15 saattir burada bekliyorum. Çeşitli rivayetler var sırayla ilgili. Bazıları Türk tarafının çalışmadığını, bazılarının da Bulgar tarafının çalışmadığını söylüyor. Gerçek sebebini kimse bilmiyor. Değerli büyüklerimiz bu konuya bir el atarlarsa bir çözüm bulunursa çok mutlu olacağız. Özellikle burada bu problemi çok sık yaşıyoruz. Muhtemelen bir 24 saat daha bekleyeceğiz gibi görünüyor parka girebilmek için" dedi.

TIR şoförleri, Türk ve Bulgar yetkililerden bu sorunun çözümü için acil adımlar atılmasını ve ticaretin aksamaması için gereken önlemlerin alınmasını talep ediyorlar.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal