Türkiye'nin üretici toplumdan tüketici topluma geçiş süreci 1950lerde başlar. ABD'nin Türkiye üzerindeki etkisinin başladığı zamanlarla aynı döneme denk gelmekte olan 50ler, yapılan yeniliklerle Türk burjuvasının oluşmasını hızlandırmıştır. Liberal bir ekonomi ile birlikte piyasada rekabet de arttı. Bu rekabet Türkiye'de daha önce görülmeyen ürünlerin gelmesine sebebiyet verdi. Yürüyen merdiven de böyle bir dönemde Türkiye'ye geldi.
İlk olarak Jesse Reno tarafından icat edilip 15 Mart 1892 yılında patenti alınıp onaylandı. İlk kullanıldığı yer, New York City'nin Coney Adası'ndaki Old Iron iskelesidir. İlk defa yürüyen merdiven kullanıldığında tarih 16 Ocak 1893'tü. Boyutu iki metreyi aşmıyordu. Jesse Reno bu işten pek kar etmemiş olacak ki patentini 6 yıl sonra Charles Seeberger'e satar. Yürüyen merdiven için Otis Elevator markası ile anlaşır. New York City'den sonra yürüyen merdiven Paris'te kullanılmıştır.
50lerde başlayan ve gittikçe yükselen rekabet ve tüketim kültürü sonucu yürüyen merdiven de hayatımıza girdi. İlk defa kullanılmasından 70 yıl geçen yürüyen merdiven Türkiye'ye ilk defa 1964 yılında gelir. Halk katılımıyla açılan merdivenler, büyük bir coşkuyla kutlandı.
Yürüyen merdiven 20 basamaktan oluşuyordu. O dönemin gazete kupüründe şu yer alıyordu:
"29 Nisan 1964 günü sabahından itibaren faaliyete geçen İstanbul'un ve memleketimizin ilk yürüyen merdiveni, mağazaya 250.000 liraya malolmuş ve bir gecede monte edilmiştir. 5 metre yüksekliğindeki ikinci kata ortalama 10 saniyede müşterileri çıkarabilen merdivenin saatlik kapasitesi 5000 kişidir. 'Schlieren' marka ve 12 ton ağırlığındaki merdiven, hizmete girdiği günden itibaren yıllarca halkın ilgi odağı olmuştur."
1964'te ilk defa kullanılan yürüyen merdiven, İstanbul'un Sultanhamam ile Bahçekapı arasında bulunan Atalar Mağazası'nda kullanıldı. Merdiven ikinci kata taşımaktaydı. Oldukça sevilen yürüyen merdivenlerin ilk yerli maliyeti 1977'de Gaziantep'te yapıldı. Baksan kardeşlerin başlattığı bu üretim, yürüyen merdivenin Türkiye'de yaygınlaşmasına neden olur. Üretildiği vakit yürüyen merdiven yüzde yüz yerli malıydı.
Osmanlı'da ilk ne zaman asansör kullanıldı merak ediyorsanız bu içeriğimize tıklayabilirsiniz.