İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya'nın da aralarında bulunduğu illerde 1200-1300 sağlık çalışanına yapılması öngörülen ilk aşı Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Hastanesi, Ankara Hastanesi ve Şehir Hastanesi gibi bazı hastanelerde uygulanacak. İstanbul'da Marmara, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri ile birlikte bazı özel hastanelerde de yapılması bekleniyor.
Koronavirüs salgınında herkesin merakla beklediği haber; aşının bulunması ve insanlara uygulanıp etkisinin görülmesi. Habertürk köşe yazarı Muharrem Sarıkaya, aşıyla ilgili yazısında‘Türkiye'de ilk Kovid-19 aşısı bugün vurulmaya başlanacak, bir hafta 10 gün içinde 1200-1300 arası kişi aşılanacak. Ağırlıklı olarak sağlık personelinden oluşan kişileri kapsayacak ilk tur aşılamanın ardından kısa bir tetkik sürecine girilecek. Bu kişilerde bir etki yapıp yapmadığına bakılacak.’ ifadelerini kullandı.
SAĞLIK PERSONELİ VE RİSK GRUBU ÖNCELİKLİ
Bir hafta 10 gün kadar öngörülen sürenin ardından 13 bin kişinin ikinci grup aşılamasına geçilmesi bekleniyor. İkinci grupta yine ağırlıklı olarak sağlık personeli ve risk grubunda bulunan kişiler yerini almakta. Aşı olanlara daha sonra tekrar aynı işlem uygulanacak. Farklı ülkelerde yapılan iki faz çalışmasının incelenmesinin ardından Sağlık Bakanlığı, Faz-3 uygulamasının Türkiye'de de hayata geçirilmesi konusunda Çinli firma Sinovac Biotech'e izin vermişti. Şirketin Genel Müdürü olan Helen Yang da Teke Tek programında dün akşam yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermişti.
10 BİN KİŞİYE UYGULANDI
Sağlık Bakanlığı çevrelerinden alınan bilgiye göre, aşı bugün 25 merkezde öncelikle sağlık çalışanlarına yapılacak. Daha önce Çin ile birlikte Endonezya, Brezilya, Bangladeş'in de arasında bulunduğu birçok ülkede 10 bin civarı kişiye uygulandı.Türkiye'de ilk olarak yapılacak aşı ile ilgili herhangi bir klinik sorunu saptanmadı.
NERELERDE UYGULANACAK?
Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya'nın da arasında bulunduğu illerde bazı hastaneler merkez olarak belirlendi.
BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
İlk aşamada sağlık çalışanlarına uygulanacak aşı, sonrasında 13 bin kişi aşı olmak için başvuranlar arasından seçilecek. Bugün nerelerden başvuru yapılacağı detaylı olarak açıklanacak merkezlere isteyen gönüllü olarak yazılabilecek. İçlerinden aşı yapılması uygun bulunanlara aşı uygulanacak. Belirlenen merkezlerde bir aşı sorumlusu ve iki yardımcısıyla, araştırma hemşiresi görev yapacak. Bu merkezler aşı yaptıran vatandaşları iki yıl boyunca takip edecek ve herhangi bir problem ile karşılaştıklarında ise arayacakları beş kişinin iletişim bilgileri kendilerine verilecek. Aşı yaptıran kişilerin takipleri ve aşının ne derecede koruyuculuk sağladığına ilişkin veriler de yine aşı oldukları merkezde tarafından takip edilecek.
İKİ KEZ YAPILACAK
Aşılanma için öngörülen süre de üç ay… Ancak aşı olanlar 14 gün sonra aynı merkezlere gidecek ve ikinci kez aynı aşıdan yaptıracaklar. İlk yapılan, gerçek aşı yani içinde antijeni bulunmakta, diğer aşı ise bütün özellikleri aynı fakat içinde antijeni bulunmamakta.
BİRİNE GERÇEK, DİĞERİNE ANTİJENSİZ AŞI
Aşı olanlar, bugüne kadar nasıl korundukları gibi, kendilerini yine aynı şekilde koruyacaklar. Konunun uzmanına, neden birine antijeni olan ve 'gerçek' diye adlandırılan aşı verilirken bir başkasına antijeni bulunmayan 'boş' denilenin verildiğini sorulduğunda 'Aşı yapılacak kişilerin yarısına gerçek, diğer yarısına boş olan verilecek; kime boş, kime dolu yapılacağını sadece bilgisayar bilecek, doktor da hasta da bilmeyecek' açıklaması yapıldı ve ‘Klinik Faz-3 çalışması 100 yıldır zaten böyle yapılır. O antijenden dolayı koruma meydana geliyor mu, gelmiyor mu? O kolları takip edeceğiz. Kimde ne hastalık meydana geldi 2-3 ay bunları kaydedeceğiz. Sonra bu hasta olanların bilgisayar kodlarını kırıp kimde ne etki yaptığına bakacağız. Aşı olanda kaç kişi hasta olmuş, aşı olmayan kolda kaç kişi hasta olmuş. Beklentimiz antijen olmayan kolda daha yüksek, antijen olan kolda daha düşük sayıda hastalık meydana gelmesi. O yan etkilerin nereden geldiğini göreceğiz. Antijen birinde sıfır, birinde 30 olmuşsa 0 koruyor diyeceğiz.' ifadelerine yer verildi.
BÜTÜN DÜNYA'DAN TOPLANDIKTAN SONRA…
Aşının tüm ülkelerdeki sonuçları birleştirildiğinde ve Dünya Sağlık Örgütü ile aşı uygulaması yapılan ülkelerin sağlık otoritelerine teslim edileceğini açıkladı. Eğer koruma sağlarsa da bu kez seri üretime geçilip, bütün ülkenin aşılanmasına başlanacağını ifade edildi. Ayrıca bu durumun ne kadar zaman süreceği bilinmiyor. Dünyadaki bütün sonuçların alındıktan sonra ruhsatlama aşaması gerçekleşince tarih belli olacak.