Türkiye'de AR-GE Ekosisteminin Gelişimi ve Sanayi Başarıları

Bakan Kacır, Türkiye'nin AR-GE alanında önemli adımlar attığını ve sanayi başarısını vurguladı.

21.10.2024-14:03 - (Son Güncelleme: 21.10.2024-15:58) Türkiye'de AR-GE Ekosisteminin Gelişimi ve Sanayi Başarıları

Gebze Teknik Üniversitesi'nde Akademik Yılı Açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi'nin (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, Türkiye'nin son 22 yılda sıfırdan bir araştırma geliştirme (AR-GE) ekosistemi kurduğunu ve AR-GE çalışanlarının sayısının 300 bine ulaştığını ifade etti.

AR-GE ve İnovasyon Destanı

Bakan Kacır, konuşmalarında Türkiye'nin "Türkiye Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda akademik çalışmaların büyük bir itici güç olacağını vurguladı. Türkiye'nin yeni sanayi politikasını ve Milli Teknoloji Hamlesi'ni tanıtan Kacır, "Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ürün ve sistemleri kendi imkanları ile geliştirebilmesi, tam bağımsızlık ve refah artışı açısından kritik. Son 22 yılda kurduğumuz altyapı büyük önem taşıyor." dedi.

Altyapı ve İnovasyon Rakamları

Kacır, AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısının 1600'ü aştığını ve Türkiye'de 104 Teknopark bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları geçtiğine dikkat çekerek, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının son 22 yılda çok ciddi bir artış gösterdiğini dile getirdi.

Türk Sanayisi ve İhracat Başarıları

Bakan Kacır, Türkiye'nin imalat sanayisinin milli gelir içindeki payının arttığını ve Türk sanayisinin dünya çapında rekabetçi bir konumda olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, askeri insansız hava araçlarında dünyanın bir numarası olduğunu belirterek beyaz eşya, güneş paneli ve otomotiv sektörlerindeki başarılarına değindi.

Teknoloji Girişimleri ve Gelecek Hedefleri

Kacır, Türkiye'nin milyar dolarlık teknoloji girişimlerine sahip olduğunu, 2019'da belirlenen hedeflerin arasında en az 100 unicorn'un (milyar dolarlık değeri aşan girişimler) yetiştirilmesi olduğunu aktardı. 2030 hedefi olarak 100 bin teknogirişimin doğmasını ve bunlardan en az 100'ünün milyar dolar değerine ulaşmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Yeşil Dönüşüm ve Uzay Projeleri

TÜBİTAK'ın projelerine de değinen Kacır, dijital ve yeşil dönüşümün önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin, kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biri olduğunu belirten Kacır, "Türksat 6A ile yörünge operasyonları deneyimi kazandık," dedi.

Etkinliğin Sonuçları

Tören sonunda, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Bakan Kacır'a üniversite-sanayi işbirliğiyle geliştirilen bir ürün hediye etti. Etkinlikte Kocaeli'nin çeşitli yöneticileri ve akademisyenler de yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal