Türkiye Yenilenebilir Enerji Kapasitesinde Avrupa'da 5. Sırada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kurulu gücü ile 2020'de dünyada 12'nci, Avrupa'da 5'inci sıraya çıktığını açıkladı.

08.04.2021-17:22 - (Son Güncelleme: 08.04.2021-17:22) Türkiye Yenilenebilir Enerji Kapasitesinde Avrupa'da 5. Sırada

Alparslan Bayraktar, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği aracılığıyla gerçekleştirilen İklim Değişikliği ile Mücadele ve Enerji Sektörünün Dönüşümü başlıklı online toplantıda, Türkiye'nin enerji sektöründe son yirmi senede arz güvenliği, rekabetçilik ile sürdürülebilirlik hususunda ciddi bir başarı elde ettiğini dile getirdi.

Elektrik kurulu gücünün 100 bin megavata ulaştığını hatırlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, sektörün yeni bir döneme geçtiğini ve bu dönemde çeşitli problemlerini ortaya çıkabileceğini söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin bu süreçte de yeni bir başarıya imza atması gerektiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının yeni raporuna göre, Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücüyle geçen yıl İngiltere'yi geçerek dünyada 12'nci, Avrupa'da 5'inci sıraya yükseldi. Bunlar büyük bir mücadele ve milyarlarca dolarlık yatırımla oluyor. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması kapsamında sadece geçen yıl 6 milyar dolar, yenilenebilir enerjiyi desteklemek için sağladık. YEKDEM'in son 10 yılında sağlanan destek 27 milyar dolar. Bu desteği yatırımcılara karbon emisyonlarını azaltmalarını için sağladık."

Bayraktar, Türkiye'ye, Paris Anlaşması'nda adaletli bir şekilde konumlandırma yapılmadığını ve bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Bayraktar, enerjide yaşanan dönüşüm sürecinde Karadeniz'de yapılan doğal gaz keşfinin ciddi bir yer tutacağını ifade ederek, "Sakarya Gaz Sahası'nda keşfettiğimiz 405 milyar metreküplük doğal gaz ilk olarak 2023'te kullanılmaya başlandıktan sonra Türkiye 2025-2026'da yıllık 15-16 milyar metreküplük kendi doğal gazını kullanabilecek. Burası daha yüksek bir potansiyeli de içinde barındıran bir bölge" dedi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe daha ciddi hedeflere ulaşabilmesi için daha esnek koşullarda çalışabilen gaz santrallerine gerek duyduğunu ifade eden Bayraktar, şu açıklamada bulundu:

"Bugün Türkiye'deki gaz santralleri ciddi bir sıkıntı içindeler. Daha ucuz gaz verebilirsek, bu santraller daha fazla çalışabilecek ve biz daha fazla yenilenebilir kaynağı sisteme sokabileceğiz. Dolayısıyla Türkiye'nin bir gaz devrimiyle hedeflerine ulaşması söz konusu olabilir." 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal