Türkiye ve BAE arasındaki bağ güçleniyor: İşte iki ülke arasındaki iş birliklerin yol haritası!

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntıların refaha kavuşması için görüşmelere hız veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanayii ve Teknoloji Başkanı Haluk Görgün, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret etti. Çeşitli iş birliklerin yapılacağı öğrenilen bu ziyarette, yeni teknoloji kazanımları ve bu teknolojilerin geliştirilmesinin önü açılacağı ifade edildi.

02.02.2024-13:42 - (Son Güncelleme: 02.02.2024-13:42)

Yapılan bu ziyaretler sonucu değerlendirmelerde bulunan uzmanların görüşleri, oldukça dikkat çekiyor. Enerji kaynaklarında çeşitliliği artırmak isteyen Türkiye, uluslararası temaslara hız verirken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yenilenebilir enerji alanındaki işbirliğinin yeni teknolojilerin geliştirilmesine imkân sağlaması hedefleniyor.

50,7 milyar dolarlık ortaklık!

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki anlaşmalar

Yeni hedefler ortaya koyan Türkiye’nin, 2053 yılına kadar karbon nötr olma ve enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık veriyor. Uluslararası görüşmelerde de söz konusu kaynaklara ilişkin geliştirilebilecek projeler ise başı çekiyor. BAE ve Türkiye arasında geçen yıl muhtelif alanlarda 13 belgeden oluşan toplam 50,7 milyar dolarlık stratejik ortaklık çerçeve anlaşması imzalanmıştı. Yapılan bu anlaşma özelinde Türkiye ve BAE'nin, deniz üstü rüzgar ve güneş enerjisini de içerecek şekilde, yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen, nükleer enerji dahil birçok alanda ortak proje gerçekleştirmesi hedefi belirlenmişti. Son olarak, BAE Yatırım Bakanı Muhammed Hasan es-Suveydi ile geçen hafta bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen yıl iki ülke arasında imzalanan enerji anlaşmalarının somutlaştırılmasına yönelik izlenecek yol haritasının ele alındığı ifade edilmişti.

Stratejik ortaklık kurmanın yolu açılacak!

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki anlaşmalar

Somut adımlar atılarak teknik çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Bayraktar, yeni projelerle bölgesel iş birliğinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini, somut projeler kapsamında 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir enerji portföyü bulunduğunu belirtmişti. Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Körfez Çalışmaları Koordinatörü Gökhan Ereli, AA’dan ulaşılan bilgilere göre, iki ülke arasında yoğunlaşan enerji ilişkilerin ve teknoloji adına atılacak adımların büyük kazanım olduğunu söyledi. Ereli, enerji projelerinde işbirliğinin BAE'nin yenilenebilir enerji portföyünü genişleteceğini ve böyle bir alan üzerinden stratejik ortaklık kurmanın yolunu açacağını belirtti.

Türkiye yenilebilir teknolojinin öncüsü olabilir!

İki ülke arasında gerçekleştirilen ortaklık, enerji kaynakların çeşitlilik ve küresel çabalarda önemli katkısı olacağını söyleyen Ereli, "Türkiye ile BAE arasında yenilenebilir enerji alanında, rüzgar ve güneş enerjisine ve potansiyel olarak yeşil hidrojen üretimine odaklanan güçlü ve büyüyen bir ortaklık olduğunu söyleyebiliriz. BAE, yenilenebilir enerji ve yapay zeka teknolojilerine büyük önem veriyor. Bu ortaklık Türkiye'yi yenilenebilir enerji sektörünün öncüleri arasına taşıyabilecek yeni teknolojilerin edinilmesi ve geliştirilmesine de kapı açacak. Türkiye'nin, yenilenebilir enerji alanında dünya çapında tanınan BAE gibi lider bir ülkeyle ortaklığı, hem bölgesel hem de uluslararası enerji pazarlarındaki konumunu güçlendiriyor’’ diye konuştu.

YORUM YAZ..
Modal