Türkiye ve Azerbaycan'dan tarihi doğal gaz anlaşması: 4 yeni imza!

Türkiye ve Azerbaycan, enerji alanında önemli adımlar atarak dört yeni doğal gaz anlaşması imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu tarihi anlaşmaları duyurdu.

04.06.2024-13:37 - (Son Güncelleme: 04.06.2024-14:30) Türkiye ve Azerbaycan'dan tarihi doğal gaz anlaşması: 4 yeni imza!

Türkiye'nin BOTAŞ ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında doğal gaz tedarik ve takasına ilişkin anlaşmalar Bakü'de imzalandı. 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı kapsamında gerçekleştirilen imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov katıldı.

İmzalar atıldı: Anlaşmalar 2030'a kadar uzatıldı

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan, Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi Genel Müdürü Lidya Salahova ile mevcut doğal gaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını öngören bir anlaşmaya imza attı. Ayrıca, Fidan ve SOCAR Başkanı Rövşen Necef, doğal gaz teslimi ve takasına ilişkin dört anlaşmayı da imzaladı.

Enerji alanında yeni adımlar atıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bakü seyahatimizde, geçtiğimiz ay İstanbul'da Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Mikayıl Cabbarov ile imzaladığımız Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması'nın altyapısını oluşturacak yeni adımlar attık. BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınacak, Türkmenistan gazı ülkemize ulaştırılacak. Ayrıca BOTAŞ ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında bu yıl sona erecek doğalgaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını da imza altına aldık."

Bu tarihi anlaşmalar, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğini daha da güçlendirecek ve bölgesel enerji güvenliğine önemli katkılar sağlayacak. Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması, iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

YORUM YAZ..
Modal