Türkiye uzay macerasına devam ediyor: İkinci astronot Atasever’in uçuşu tamamlandı

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in de için de yer aldığı VSS Unity yörünge altı aracı Dünya’ya iniş yaparak uçuş görevini tamamladı.

09.06.2024-10:10 - (Son Güncelleme: 09.06.2024-10:10) Türkiye uzay macerasına devam ediyor: İkinci astronot Atasever’in uçuşu tamamlandı

New Mexico'daki Spaceport tesisinden taşıyıcı uçakla havalanan "VSS Unity" yörünge altı aracının yolculuğu, toplamda 1 saat 10 dakika sürdü. Araç, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fit yüksekliğe ulaştıktan sonra hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya çıktı.

Atasever’in yolculuğu tamamlandı

AA’da yer alan habere göre; Türkiye'nin ikinci astronotu olan Atasever'in de içinde bulunduğu "VSS Unity" yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40'ta (TSİ 18.40) süzülerek iniş yaptı. Uçak, New Mexico'daki Spaceport tesisine iniş yaparak 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik "Galactic 07" ekibinin bir üyesi olan Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşunu tamamladı. Atasever'in mürettebatında, ABD'den iki, İtalya'dan ise bir özel astronot yer aldı.

Virgin Galactic'in bu yılki ikinci ve toplamda 12'nci uçuşunu gerçekleştiren "VSS Unity" yörünge altı aracı, bu uçuşun ardından emekliye ayrıldı. Virgin Galactic, farklı sistemler geliştirmeye odaklanacak.

Türkiye uzay macerasına devam ediyor: İkinci astronot Atasever’in uçuşu tamamlandı

Atasever'in uzay yolculuğunu gerçekleştirdiği "VSS Unity", hibrit itki sistemiyle çalışan ve yeniden kullanılabilir bir yörünge altı uzay aracı olarak dikkat çekiyor. Virgin Galactic'in internet sitesindeki bilgilere göre, hibrit roket motoru, "VSS Unity"nin yaklaşık 60 saniyede ses hızının 3 katına ulaşmasını sağlıyor. Araç, yüksek irtifa ve ağır yük kapasitesine sahip, özel yapım, dört motorlu, çift gövdeli bir taşıyıcı uçakla havalanıyor.

50 bin fit irtifaya yükselebiliyor

Taşıyıcı uçak, yaklaşık 50 bin fit irtifaya kadar çıkabiliyor. Bu yükseklik, normal uçakların veya nakliye uçaklarının uçabileceği seviyenin çok üzerinde bulunuyor. "VSS Unity", taşıyıcı araçla yaklaşık 45 bin fit irtifaya ulaştıktan sonra hibrit roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya çıkıyor. Roket motorunun yanmasının ardından, araç serbest düşüş fazına geçerek mikro yer çekimi koşullarının oluşmasını sağlıyor.

Yaklaşık 3 dakika süren serbest düşüşün ardından, araç atmosfere tekrar giriş yaparak kalkış yaptığı piste süzülerek iniş yapıyor. Uçuş, iki uzman pilotun liderliğinde sorunsuz ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.

"VSS Unity" ilk uzay uçuşunu 13 Aralık 2018'de yapmıştı. California'daki Mojave Hava ve Uzay Limanı'ndan kalkan araç, bu uçuşta ilk kez uzaya ulaşmıştı. 22 Şubat 2019'da yapılan ikinci uçuşta, Virgin Galactic'in iki pilotu ve bir mürettebat üyesi yer almıştı. Spaceport tesisinden yapılan ilk uçuş ise 22 Mayıs 2021'de gerçekleşen "Unity 21" uçuşuydu. Virgin Galactic'in ilk tam mürettebatlı uzay uçuşu olan "Unity 22", 11 Temmuz 2021'de yapıldı ve bu uçuşa şirketin kurucusu Richard Branson da katıldı.

Ticari hizmet başlamadan önce tam uzay uçuş sistemi ve astronot deneyiminin son değerlendirmesi, 25 Mayıs 2023'te yapılan "Unity 25" uçuşuyla gerçekleştirildi. Virgin Galactic'in ücretli yolcularla düzenlediği ilk ticari uzay uçuşu "Galactic 01" ise 29 Temmuz 2023'te yapıldı.

Atasever'in katılacağı "Galactic 07" uçuşu, "VSS Unity"nin son ticari uçuşu olması açısından önem taşıyor. Virgin Galactic, kaynaklarını 2026'da hizmete girmesi hedeflenen yeni nesil Delta uzay gemilerinin üretimine odaklayacak. Virgin Galactic, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Delta sınıfı uzay gemileri için Güney Kaliforniya'da yeni bir sistem entegrasyon tesisi açtığını duyurmuştu. Açıklamada, Delta sınıfı uzay gemilerinin "VSS Unity"nin kapasitesinin 12 katı kapasiteyle ayda 8 uzay görevi gerçekleştirebilecek şekilde inşa edildiği belirtildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal