Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla verilen kararla, Türkiye Uzay Ajansının kuruluş, görev ve yetkileri ile alakalı usul ve esaslar düzenlendi. Kararnamede belirlenen görev ve yetkileri yerine getirmek üzere tüzel kişiliği haiz, idari ve mali özerkliği ile özel bütçeye sahip olacak Ajans, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen politikalar kapsamında "Milli Uzay Programı'nın" hazırlanarak hayata geçirilmesi için çalışmalar yapacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile alakalı olacak Ajans, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojileri doğrultusunda orta ve uzun vadeli hedefleri, temel ilke ve yaklaşımları, öncelikleri, performans ölçütlerini, bunları sağlamak için takip edilecek adımlar ve yöntemler ile kaynak dağılımlarını da kapsayan stratejik planlar tasarlayacak.
TUA, 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı kararnamesiyle birlikte kurulmuştur. Ajans, ilk toplantısını 2019 yılında gerçekleştirmiştir. Toplantıda Milli Uzay Programı kamuoyuna tanıtılmıştır.
TUA, Ekim ayında bütçesinin yüzde 61 oranında arttırılmasını teklif etmişti. Bu teklif kabul edildi ve Türkiye Uzay Ajansı bütçesi 61 milyon 293 bin TL'ye çıkarıldı. 2023 yılında uzaya insan gönderilmesi, 2024 yılında aya insan inmesi planlanıyor.
Milli Uzay Programı, ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyon, strateji, hedef ve projelerinin belirlenmesi; bunların eşgüdüm içinde yürütülmesine yönelik olarak, dünyadaki gelişmeler ve ülkemizdeki mevcut potansiyel dikkate alınarak hazırlanmış kapsamlı bir çalışmadır. Programın amacı, ülkenin dışa bağımlılığının azaltılması, uzay teknoloji ihtiyacını karşılanması, uzay teknolojilerinin Türkiye'de önemli bir güç haline gelmesi, mevcut teknolojileri milli yollarla ilerletmesidir.
Serdar Hüseyin Yıldırım, 1961 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğmuştur. Aslen Rizelidir. Liseyi İstanbul'da okumuştur. İTÜ Uçak Mühendisliği bölümüne başlayan Yıldırım, Berlin Teknik Üniversitesi'nde eğitimine devam etmiştir. Yıldırım, Kadir Has Üniversitesi'nde beş yıl boyunca 'Havayolu İşletmeciliği' dersi vermiştir.
Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olacak olan Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezi Ankara’da yer alacak. İdari ve mali açıdan özerk olacak olan Türkiye Uzay Ajansı’nın kendine özel bir bütçesi olacak.
Türkiye Uzay Ajansı'nın yönetim kurulunda başkan dahil olmak üzere 7 üye olacak. Yönetim kurulu Türkiye Uzay Ajansı'nın en üst karar organı olacak. Ajans başkanı yönetim kurulunun da başkanı olacak. Başkan dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak.
Türkiye Uzay Ajansının görevleri dahilinde rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayinin geliştirilmesi, toplumun refahı ve milli menfaatler kapsamında uzay ve havacılık teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, uzay ve havacılık teknolojileri sektöründe bilimsel ve teknolojik altyapıların ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin yükseltilmesi, uzaya bağımsız erişim olanağı sunacak tesis ve teknolojilerin geliştirilmesi, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojileri alanındaki uzmanlık ve bilgi birikiminden milli sanayinin diğer sektörlerinin de faydalanabilmesi doğrultusunda gerekli çalışmaların hayata geçirilmesi bulunuyor.
Ulusal çerçevede ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yürütülen spektrum ve yörünge tahsis ve koordinasyon çalışmaları ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yürütülen görevler hariç olmak üzere uzay araçları ve uzay yer sistemleriyle alakalı ulusal egemenlik doğrultusundaki hakların kullanımına karar vermeye yetkili olacak Ajans, bu hakların yönetimi ve kullandırılması kapsamındaki usul ve esasları belirleyerek, bu haklarla ilgili ulusal yükümlülüklerin sorumluluklarını yerine getirecek.