Tarık Bulduk| Özel Haber
TİM’in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) kamuoyuyla paylaştığı verilere göre, Türkiye, Şubat ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla yüzde 25,4’lük artış oranıyla 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan değer doğrultusunda tüm zamanların en yüksek Şubat ayı ihracat verisine ulaşıldı.
Şubat ayında gerçekleşen yüzde 18,7’lik artışla 884 milyon dolar ihracatta ülkemizde en fazla ihracat gerçekleştiren 3 il sırasıyla İstanbul, Gaziantep ve Bursa oldu. Sıralamada ilk sırada yer alan İstanbul’dan gerçekleşen 355,6 milyon dolarlık veriyi, 143,4 milyon dolar ile Gaziantep takip ederken üçüncü sırada yer alan Bursa; 102,5 milyon dolarlık ihracata ulaştı.
Tekstil ve ham maddeleri sektöründe gerçekleştirilen ihracatta, en çok ihracat yaptığımız il olarak karşımıza İtalya çıkıyor. İtalya’ya Şubat ayında 97,7 milyon dolarlık dış satım yapılırken, ikinci sırada gelen Belarus’a 43,3 milyon dolar, üçüncü sıradaki İspanya’ya ise 44 milyon dolarlık tekstil ve ham madde ihracatı gerçekleştirildi.
İhracat yapılan ülkelerin ardından ülke gruplarına baktığımızda ise tekstil ve ham madde sektöründe en fazla ihracat 393,3 milyon dolarla Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. İkinci olarak 115,3 milyon dolarla Afrika ülkeleri gelirken, 105,3 milyon dolarla Bağımsız Devletler Topluluğu üçüncü sırada yer alıyor.
Şubat ayında 166 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörü, aynı zamanda Türkiye’de gerçekleştirilen toplam ihracatından da yüzde 4,4 oranında pay aldığı açıklandı.
Dünyanın geri kalan ülkelerindeki tekstil ihracat verilerine baktığımız zaman bu alanda ilk sırayı Çin alıyor. Çin, günümüzde dünyada en önde gelen tekstil üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ülkenin 2020 yılındaki ihracat değeri yaklaşık 266,41 milyar dolar olurken, Çin; düşük maliyetli üretim, kaliteli hammadde, endüstriyel altyapı, gelişmiş makineler, yerel ve küresel pazarlarda iyi organize edilmiş iş süreci gibi faktörlerle birlikte tekstil endüstrisinde ön plana çıkıyor.
Sıralamada ikincilik basamağında Almanya yer alıyor. 38,99 milyar dolarlık ihracat değeriyle Almanya, dünyanın en büyük ikinci tekstil ihracatçısı olarak Çin'i takip ediyor. Ülke, özellikle sentetik iplik, örme giyim kumaşı ve suni elyaf ihracatında öne çıkıyor. Almanya'daki endüstrilerin çoğu orta ve küçük ölçekli işletmeler olarak bulunmaktadır. Ülke, yüksek kaliteli tekstil üretimine odaklanmaktadır.
Bangladeş, iki gelişmiş ülkenin ardından tekstil ve hazır giyim endüstrisinde kendine üçüncü sırada yer bulmuştur. Düşük işgücü maliyeti ve yüksek işgücü, Bangladeş'in dünyanın en büyük üçüncü tekstil ve konfeksiyon ihracatçısı olmasını sağlayan başlıca etmenlerdendir. Bangladeş, 2020 yılında hesaplandığı üzere 38.73 milyar dolarlık bir ihracat değerine sahiptir. İlginç bir şekilde ülke, önde gelen moda markalarının en büyük 2. tekstil ihracatçısı konumunda yer alıyor. Bangladeş'in sahip olduğu yüksek kapasite, küresel markaların tedarik zincirlerinde daha fazla koordinasyon ve şeffaflık sağlamalarına yardımcı oluyor.
Vietnam, zengin ve yüksek kaliteli bir üretim geçmişine sahip olurken, dünyanın en büyük dördüncü tekstil ihracatçısıdır. Vietnam'ın vasıflı işgücü ve düşük ücretler gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Söz konusu ülke ağırlıklı olarak Japonya, ABD, Güney Kore ve AB gibi ülkelerle ihracat yapmaktadır. Vietnam'ın 2020 yılındaki ihracat değeri 37,93 Milyar Dolar olarak ölçülmüştür. Ülkenin ana odak noktası, rekabetçi pazarda ayak uydurmak ve tedarik zincirini geliştirmek için yüksek kaliteli ürünler üretmektir.
Hindistan, dünyanın en eski tekstil sektörlerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Bugün Hindistan, 37.11 milyar dolarlık ihracat değeriyle küresel tekstil ihracatı işinde beşinci sırada gelmektedir. Hindistan, dünyanın en büyük ikinci pamuk üreticisi olurken, bazı özel ipek lifleri üreten yerli kumaş tedarik avantajına sahiptir. Hindistan'da öne çıkan iki tekstil sektörü bulunmaktadır. Bunlardan biri örgütlenmemiş dokuma ve el sanatları olurken diğeri ise mekanize olarak öne çıkmaktadır.
İtalya'nın ihracat değeri 2020 yılında yayımlanan veriler ışığında 36,57 milyar dolar olarak açıklanmıştır. İtalya, keten, pamuk, yün ve ipek gibi çok çeşitli elyafların avantajına sahiptir. İtalya, güçlü ihracat kaynağı olan tekstiller üretmektedir. Ülke, kumaş ve ipliklerin teknik performansına odaklanmıştır.
Dünyanın tekstil ihracatında öne çıkan ülkelerinde Türkiye 7. sırada yer almaktadır. Ülkemiz her zaman yüksek standartları karşılama yetkinliğine sahipken geniş bir ürün yelpazesine de hitap etmektedir. Küresel tedarik zincirinde önemli bir faktör olan Türkiye, dünyanın yedinci büyük tekstil ve hazır giyim ihracatçısıdır. 2020 raporunda Türkiye'nin ihracat değeri 27,56 milyar dolar olarak açıklanmıştır. Türkiye, yüksek teknoloji çözümleri, tasarım kapasitesi, dinamik ve esnek üretimi ile tekstil üretimi için uygun bir atmosfere sahiptir.