Türkiye, NATO'nun Kosova Barış Gücü Komutasını İtalya'ya Devretti

Türkiye, NATO'nun Kosova Barış Gücü'nün komutasını 10 Ekim 2023 itibarıyla İtalya'ya devretti.

11.10.2024-15:40 - (Son Güncelleme: 11.10.2024-15:40) Türkiye, NATO'nun Kosova Barış Gücü Komutasını İtalya'ya Devretti

NATO Kosova Barış Gücü’ndeki Devir Teslim Töreni

Türkiye, 10 Ekim 2023 tarihinde, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) komutasını ilk kez İtalya'ya devretti. Devir teslim töreni, KFOR'un başkenti Priştine'deki ana karargahında gerçekleştirildi.

Emniyet ve Barış İçin Birlikte Çalışma Vurgusu

Törene katılan önemli isimler arasında Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ve NATO'nun Napoli'deki Mütteffik Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Stuart Benjamin Munsch yer aldı. Bu önemli buluşma, iki ülkenin iş birliği vurgusunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Törende Yapılan Konuşmalar

KFOR'un yeni komutanı İtalyan Tümgeneral Enrico Barduani, görev süresi boyunca Kosova'daki tüm topluluklar için güvenli bir ortam sağlamaya yönelik kararlılığını belirtti. Barduani, "Bu ruhla görevim için şu Latince sloganı seçtim; 'Bütün insanların birliği kazanır.'" dedi.

Tümgeneral Özkan Ulutaş, görev süresi boyunca Kosova'da karşılaştıkları zorluklara işaret ederek, "Tarafların kararlı ve yapıcı yaklaşımı ile engelleri aşabiliriz." ifadesini kullandı. Ayrıca, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Tümgeneral Ulutaş’a yapılan katkılardan dolayı teşekkür ederek, "KFOR ile yakın çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

KFOR'un Tarihi ve Önemi

KFOR, 12 Haziran 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda Kosova'da güvenlik ve istikrar sağlamak amacıyla göreve başlamıştır. Bugün, NATO üyesi ve üye olmayan toplam 29 ülkeden yaklaşık 4,500 uluslararası askeri personel bu misyonda görev yapmaktadır. Türkiye, KFOR bünyesinde 1999'dan beri görev alıyor ve komutayı ilk kez 10 Ekim 2023’te üstlenmiştir.

Türkiye, 10 Ekim 2023'te ilk defa üstlendiği, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR)...

Türkiye, 10 Ekim 2023'te ilk defa üstlendiği, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) komutasını İtalya'ya devretti. Türkiye ve İtalya'nın milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende KFOR'un komutanlık görevi, Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş'tan (solda) İtalyan Tümgeneral Enrico Barduani'ye devredildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal