Türkiye NATO Zirvesinde Büyük Kazanımlar Elde Etti: İşte Öne Çıkan 10 Başlık

NATO’nun Washington’da yapılan zirvesinde yayımlanan Sonuç Bildirgesi'nde, Türkiye'nin önem verdiği birçok konunun yer aldığı görüldü. Zirvede Türkiye için öne çıkan 10 farklı başlık belirlendi.

11.07.2024-10:49 - (Son Güncelleme: 11.07.2024-10:49) Türkiye NATO Zirvesinde Büyük Kazanımlar Elde Etti: İşte Öne Çıkan 10 Başlık

NATO'nun 75. yıl dönümünün kutlandığı zirvede, 2025'te Hollanda'da düzenlenecek zirvenin ardından bir sonraki toplantının Türkiye'de gerçekleştirileceği açıklandı. Türkiye, NATO'nun Güneydoğu Avrupa'daki güvenlik ve istikrarına katkı sağlamaya devam edecek. Bu bölgede yaşanan güvenlik tehditlerine karşı NATO'nun stratejik önemini vurgulandı.  NATO, Türkiye'nin terörle mücadele çabalarını desteklemeyi sürdürecek. Özellikle PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı alınacak ortak önlemler üzerinde duruldu. 

Türkiye, NATO'nun siber güvenlik alanındaki iş birliğine daha fazla katkı sağlayacak. Siber saldırılara karşı ortak savunma mekanizmalarının güçlendirilmesi kararlaştırıldı.

NATO'nun savunma sanayii projelerinde Türkiye'nin daha aktif rol alması ve yerli savunma sanayii ürünlerinin NATO envanterine dahil edilmesi için adımlar atılacak.

İşte Öne Çıkanlar;


"TERÖRİZMLE MÜCADELE NATO'NUN KARŞILAŞTIĞI İKİNCİ BÜYÜK TEHDİT OLARAK KAYDA GEÇTİ

Türkiye'yi yakından ilgilendiren terörle mücadele konusunda ise önemli bir kazanım, NATO'nun bu konudaki izleyeceği stratejiyi belirleyen belgenin güncellenmesi oldu. NATO'nun Sonuç Bildirgesi'nde, terörizmle mücadele, NATO'nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak kayda geçirildi.

Öte yandan, geçen sene Vilnuis Zirvesi'nde müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamamaları gerektiği yönünde alınan karar, bu yıl Washington Zirvesi'nde yeniden teyit edildi.

NATO MÜTTEFİKLERİNİN BALİSTİK FÜZE TEHDİDİNE KARŞI KORUNMASI

Balistik füze savunması bağlamında tehdidin büyüdüğüne işaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdünün yeniden kabul edilmesi, Türkiye açısından önemli bir husus olarak ön plana çıktı.

Türkiye için diğer önemli bir konu ise NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasında işbirliğinin, Türkiye'nin tercih ettiği bir politikayı yansıtan ve daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesinin karara bağlanması oldu.

Ayrıca, Türkiye'nin, NATO'nun tek güvenlik şemsiyesi olduğu yönündeki bakışını destekler nitelikte bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO kapsamı dışında geliştirdikleri müşterek projelerin, NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı.

Türkiye'nin yüzde 2 hedefine ulaşması takdirle karşılandı

Türkiye'nin savunma harcamalarının, yeniden gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'si düzeyine yükseldiğinin açıkça kayda geçildiği zirvede, NATO Türkiye'yi takdirle karşıladı. Bu çerçevede ilaveten Türkiye, Vilnius Zirvesi'nde kabul etmiş olduğu, NATO'nun savunma sanayisi kapasitesinin geliştirilmesine yönelik destek planını yinelerken, ayrıca yeni bir destek taahhüdünde bulundu.

MONTRÖ'YE ATIF YAPILDI

Ukrayna-Rusya ihtilafı çerçevesinde Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'ni uygulaması ile Karadeniz Tahıl Anlaşması ve taraflar arasındaki arabuluculuk girişimleri, dünya genelinde sıkça gündem olmuştu. Sonuç Bildirgesi'nde, Montrö Sözleşmesi'ne doğrudan atıfta bulunulan Washington Zirvesi'nde müttefikler, Ukrayna'ya yönelik parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasını kararlaştırdı.

Zirvede aynı zamanda Ukrayna'ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması karara bağlandı.

Washington Zirvesi'nde bir de NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi kurulması kararlaştırıldı. Söz konusu merkezin, müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini koordine etmesi konusunda mutabık kalındı."

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal