Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava ve deniz kuvvetleri gücünde makas, Türkiye lehine açılmaya devam ediyor.
Yunan bir gazete ise bu konu hakkında "Türkiye deniz kuvvetleri konusunda Yunanistan'a resmen kötü bir sürpriz yaptı" diyerek Türk Deniz Kuvvetleri'nin araç ve teçhizat bakımından çok üstün olduğunu, Yunanistan'ın ise neredeyse tüm donanmasının emekliye ayrılması gerektiğini ifade etti.
Akşam’da yer alan habere göre; Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayiinde gerçekleştirdiği başarılar hızla büyümeye devam ediyor. 2021-2022 yılları arasında yerli ve milli savunma sanayii hususunda başarılar geçti. 2022 yılında pek çok ilke imza atılırken, Türk savunma sanayii kara, deniz ve hava sistemlerinde ortaya koyduğu ürünlerle yalnızca ülke için de değil, dünyada da ün kazanmaya başladı.
Yabancı basın, Türk savunma sanayiindeki yenilikleri sıklıkla dile getiriyor. Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden isimlerin başında ise Yunanistan geliyor. Dün Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in açıklamalarının ardından Yunan basınının gündeminde Türkiye-Yunanistan karşılaşması vardı. Yunan gazetesi Defence Point, "Türk Milli Savunma Bakanı Güler'in Yunanistan'la ilişkiler ve F-16 açıklamalarında Güler, 'güçlü Türkiye, güçlü NATO demektir' ifadelerine yer verdi" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'ya karşı da benzer söylemleri olduğunu ifade eden gazete, "Ne olursa olsun her daim silahlanma ön planda" diyerek bu durumun Yunanistan için bir tehdit oluşturduğunu iddia etti. Ancak gazetenin aynı zamanda Yunanistan'a bir uyarısı vardı. Haberde "Basitçe söylemek gerekirse, Yunanistan'ın hava kuvvetleri konusunda Türkiye'den önde olduğunu düşünüyoruz; ancak denizde tam tersi yaşanıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
Gazete, "Türkiye'nin denizaltıları, fırkateynleri ve her türden gemisi yepyeniyken Yunanistan ancak üç fırkateyn aldı. Filonun tamamı şimdiye kadar emekliye ayrılmış olmalıydı." dedi. Yaşar Güler'in açıklamalarına destek veren gazete, "Türkiye güçlendikçe NATO da güçleniyor. İttifak'ın belki de en kritik kanadındaki askeri denge hiç de kötüye gitmiyor" söylerine yer verdi.
Atina hükümetine de seslenen gazete, "Türkiye'nin tehditlerine karşı 'boğuk silahlardan kurtulacağımıza' dair inancımız var" diyerek filonun eskiliğine bir kere daha vurgu yaptı. Herhangi bir Soğuk Savaş durumunda ise Yunan siyasilerinin 'sorumsuz ve ulusal olarak kendi kendini yok etmeye hazır olacağını' ifade eden gazete, "Umarız Yunan Savunma Sanayii hakkında son yıllarda gerçekleşen yatırım planları pratikte iptal olmaz" dedi.
Bakan Güler, dün yaptığı açıklamalarda Yunanistan değerlendirmesinde bulunmuştu. Yunanistan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmelerinden sonra pozitif döneme girildiğini anımsatan Güler, bunu sürdürmek için her iki tarafın da ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getirdi.
Güler, güven arttırıcı önlemler kapsamında Harp Okulları arasında sportif etkinlikler gibi bazı faaliyetlere başlama konusunda iki tarafın da olumlu düşündüğünü ve bunu 2024'te uygulamaya başlatabileceklerini söyledi.
Yunanistan Savunma Bakanının deprem bölgesini gezmek istediğini ifade ettiğini belirten Güler, Yunan mevkidaşıyla ağustos sonrası deprem bölgesini ziyaret edebileceklerini bildirdi.
Güler, 40 adet yeni F-16 Viper alımı ve 79 tane de modernizasyon kiti almak istediklerini ilettiklerini ve böyle başlayan sürecin çoğunlukla olumlu gittiğini belirtti.
ABD yönetiminin de vermek istediğini beyan ettiğini aktaran Güler, "Ama bir kongre süreci var. Bizim kabul etmememize rağmen açık olarak ifade edilmese de ABD'de bazılarının F-16 satışını İsveç'in NATO üyeliğine bağlama eğiliminde olduğu biliniyor. Biz, her zaman güçlü Türkiye'nin güçlü NATO demek olduğunu ifade ediyoruz. ABD tarafından artık somut adımlar atılmalı. Olumlu bir sonuç beklediğimizi ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.