Türkiye Korkusu Bunu da Yaptırdı! Yunanistan'dan Yeni Hamle

Yunanistan, ABD ile mevcut Savunma İşbirliği Anlaşması’nı güncelleyecek. Yunanistan, Eylül ayının 28’inde Fransa ile Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık anlaşmasını imzalamıştı. Şimdi de ABD ile güncellenmiş yeni protokolü imzalayacak.

11.10.2021-10:19 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-12:14) Türkiye Korkusu Bunu da Yaptırdı! Yunanistan'dan Yeni Hamle

Yunanistan, Türkiye’ye karşı kendini güvence altına almak adına bir anlaşma daha imzaladı. Fransa ile geçtiğimiz Eylül ayında Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık anlaşması imzalayan Yunanistan, bir diğer anlaşmayı ABD ile imzaladı. Yunanistan, ABD ile mevcut Savunma İşbirliği Anlaşması’nı güncelleyecek. Yunanistan, Eylül ayının 28’inde Fransa ile Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık anlaşmasını imzalamıştı. Şimdi de ABD ile güncellenmiş yeni protokolü imzalayacak. Hürriyet'in yaptığı habere göre, ABD ile Yunanistan Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları arasından yaklaşık 2 yıl süren müzakerelerin sonunda hazırlanan protokol, 14 Ekim Perşembe günü Washington'da iki ülkenin Dışişleri Bakanları Antony Blinken ve Nikos Dendias tarafından imzalanacak. Konuyla ilgili Atina'da yer alan haberlere göre şuana kadar her yıl yenilenen protokol, 14 Ekim’den itibaren ilk kez 5 yıl süreli olacak. ABD, özellikle Girit ve Dedağaç'taki (Aleksandrupolis) askeri varlığını ciddi şekilde güçlendirecek. Yunanistan, 4 yeni bölgedeki askeri tesis ve alyapılarını, ABD Silahlı Kuvvetleri'ne kolaylıklar sağlamak için tahsis edecek. 

İMTİYAZ BÖLGELER 

Yunanistan’ın güncellenen yeni anlaşmaya göre ABD ordusuna tanıyacağı imtiyaz bölgeler şunlar; Meriç'te İpsala sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafedeki Dedeağaç (Aleksandrupolis) şehrinde bulunan ‘’Yanuli’’ 156. Motorlu Topçu Taburu Karargâhı. ABD finansmanı ile karargâhta 300-400 Amerikan askerinin konuşlandırılabileceği ek tesisler inşa edilecek. Yunanistan son yıllarda, Dedeağaç limanında, ABD ordusuna önemli kolaylıklar sağlıyor. ABD son olarak geçtiğimiz aylarda, 145 helikopter, 1800'den fazla zırhlı araç ve 20 binden fazla askeri personelini, Dedeağaç limanı üzerinden Balkan ve Avrupa ülkelerine sevk etmişti. Kuzey Yunanistan'da Selanik'e 92 kilometre mesafedeki Litohori ilçesinde bulunan atış talim sahası. Larisa şehrinde, Stefanovikio Hava Üssü yakınında bulunan ‘’Yeorgula’’ Piyade Taburu Karargâhı. ABD, zaman zaman insansız hava araçlarını (İHA) geçici olarak Stefanovikio Hava Üssü'nde konuşlandırıyor. Girit adasının Suda mevkiinde bulunan ABD üssünün alanı genişletilecek. 

DENDİAS'TAN AÇIKLAMA 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, konu ile ilgili Yunanistan’ın To Vima gazetesine verdiği demeçte, ‘’Seçilen bölgelerden biri (muhtemelen Yanuli karargâhını kastediyor) Türkiye ile kara sınırına çok yakın. Eğer geçen yıl Meriç'te yaşananları (sığınmacılar ile yaşanan olayları kastediyor) göz önüne alırsak, bu bölgenin önemi ortada. Dedeağaç, Boğazlardan geçmeleri gerekmeden, ABD askeri güçlerinin Bulgaristan ve Romanya'ya ulaşabilmelerini sağlıyor. ABD artık eskisi gibi daimi askeri üs kurma yerine, geçici olarak kullanabileceği tesislere yatırım yapıyor.’’ ifadelerini kullandı. ABD’DEN TEMİNAT MEKTUBU Yunanistan tarafı, güncellenen protokolün imzalanması ile birlikte, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in yazacağı mektuba gözünü çevirmiş durumda. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in yazacağı mektupta, Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine teminatlar içeren ifadelerin yer alması öngörülüyor. Atina medyasında yer alan haberlere göre iki devlet arasında iki yıl süren müzakereler sırasında Yunanistan'ın İskiri (Skiros), Limni, Kerpe (Karpathos) ve Rodos adalarında da askeri kolaylıklar önerdiği, ancak ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinde sorun yaratabileceğinden bu önerileri kabul etmediği öne sürüldü. 

YUNANİSTAN VE FRANSA ASKERİ İTTİFAK KURMUŞTU 

Yunanistan, Türkiye’ye karşı kendini güvence altına alma çalışmalarının ilki Fransa ile 28 Eylül'de imzaladığı "Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık" anlaşması. İki devlet arasından imzalanan bu savunma anlaşmasının 2. maddesinde, ‘’Taraflar, herhangi birinin egemenlik bölgesine karşı silahlı bir saldırı yapıldığını müştereken tespit ederlerse, ellerindeki tüm uygun araçlar ve gerekirse silahlı güç de kullanarak birbirlerine yardım ve katkıda bulunacaklardır’’ deniyor. Başbakan Kiriakos Miçotakis, geçen hafta parlamentodaki oylama sırasında, dolaylı da olsa Türkiye'ye yönelik olduğunu itiraf ettiği bu anlaşma hakkında, ‘’Saldırıya uğrarsak, AB'nin en büyük askeri ve yegane nükleer gücü safımızda yer alacak. Fransa, Yunanistan'ın toprak bütünlüğünün garantörü oluyor’’ demişti.

YORUM YAZ..
Modal