Türkiye Konut Fiyatlarında Bu Sene Düşüşte Son 14 Yılda Zirvede

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) reel konut fiyatlarını açıkladı. Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde reel konut fiyatlarının en çok düştüğü 3. ülke oldu

09.09.2024-15:41 - (Son Güncelleme: 09.09.2024-16:08) Türkiye Konut Fiyatlarında Bu Sene Düşüşte Son 14 Yılda Zirvede

 Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin konut fiyat istatistiklerini açıkladı.  BIS verilerine göre küresel konut fiyatları bu yılın ilk çeyreğinde reel olarak yüzde 1 düşerken norminal olarak yüzde 2,9 artış gösterdi.

Reel konut fiyatları, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yüzde 1,6 düşüşle gerilemeye devam ederken, gelişmiş ekonomilerdeki gerileme yıllık yüzde 0,3 düşüşle durma noktasına geldi.

Türkiye 3. Sırada

BIS verilerine göre yılın ilk çeyreğinde reel konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülke sırasıyla Lüksemburg, Hong Kong ve Türkiye oldu.


Türkiye'de Konut Fiyatları Yüzde 8,9 Düştü

Türkiye'de reel konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8,9 düşüş gösterdi. Yaşanan düşüşle birlikte konut fiyatlarında reel çapta en fazla düşüş yaşanan ülkeler sırasında Türkiye 3. olarak yer aldı. 

2024 yılının ilk çeyreğinde reel olarak konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler sırasıyla  yüzde 15,6 ile BAE, yüzde 14,6 artışla Polonya, yüzde 12,2 artışla Bulgaristan oldu.

Covid-19 Dönemi Kira Fiyatları

Konut fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen 2020 pandemi dönemindeki seviyelerin yüzde 5 üzerinde seyrediyor. 

2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgınından bu yana konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Türkiye, BIS verileri yanı sıra G20 ekonomileri arasında da reel bazda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak yerini aldı. Türkiye'de 2010 yılından bu yana reel konut fiyatları iki kattan fazla artış gösterdi.


Türkiye'de Konut Fiyatları Neden Yüksek?

Yaşanan ekonomik sıkıntılar, Dolar ve Euro'nun önlenemez yükselişi, ev sahiplerinin konutlarını fahiş fiyatlar üzerinden kiralayıp-satması, mültecilerin ve turistlere ev önceliğinin verilmesi ve ev bulamama sorunları Türkiye'de konut fiyatlarının yükselmesinin başlıca sebepleri arasında sayılabilir.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal