Türkiye ile Irak Arasında Yeni Vize Düzenlemesi: 15 Yaş Altı ve 50 Yaş Üstü Iraklılar İçin Vize Serbestisi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Eylül'den itibaren Türkiye'nin 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı vatandaşlara vize serbestisi uygulayacağını duyurdu. Bu adım, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri güçlendirme amacı taşıyor. Fidan, bu yeni düzenlemenin iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin bir yansıması olduğunu belirtti.

16.08.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 16.08.2024-09:44) Türkiye ile Irak Arasında Yeni Vize Düzenlemesi: 15 Yaş Altı ve 50 Yaş Üstü Iraklılar İçin Vize Serbestisi

Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4. Toplantısı'nın ardından yapılan basın açıklamasında, iki ülke arasında askeri işbirliği ve terörle mücadeleye dair önemli bir mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı. Bu mutabakat, iki ülkenin savunma bakanlıkları tarafından imzalanmış olup, terörle mücadelede ortak hareket edilmesi planlanıyor.

Ortak Filistin Tavrı: Türkiye ve Irak Tek Ses 

Bakan Fidan, Filistin konusuna da değinerek, "Irak ile Filistin konusunda tek ses, tek yüreğiz" dedi. İsrail’in Filistin'deki sivil halka yönelik saldırılarını eleştiren Fidan, şunları kaydetti:

"Askeri güvenlik ve terörle mücadele ile ilgili görüşmelerimizi yoğunlaştırdık.

Türkiye ile Irak arasında, terörle mücadele için Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi ve Başika’da da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacak.

Söz konusu mutabakat zaptı az önce savunma bakanlarımız tarafından imzalandı. İş birliğimizi üst seviyeye taşınacak. Terörle mücadele konusunda Irak’la geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz.

"Vize serbestisi 1 Eylül'de başlayacak"

Bir diğer önemli gelişme ise 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül'de başlatma konusunda karar aldık. Bölgemiz çok sancılı bir süreçten geçiyor. İsrail, sivilleri acımasızca hedef alıyor. Biz Irak ile Filistin konusunda tek ses, tek yüreğiz."

"Bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır"

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik iş birliği ile terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının imzalanması hakkında şunları söyledi:

"Sayın Irak Savunma Bakanı ve Sayın Türkiye Savunma Bakanı tarafından paraflar atılmıştır. Zannediyorum bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır."

Hüseyin’den Önemli Açıklama: İlk Mutabakat Zaptı İmzalandı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye ve Irak arasında askeri güvenlik işbirliğini kapsayan ilk mutabakat zaptının imzalanmasının önemine vurgu yaptı. Hüseyin, daha önce iki ülke arasında birçok toplantı ve işbirliği gerçekleşmiş olsa da, bugün imzalanan zaptın bu bağlamda ilk olduğunu belirtti.

Irak Anayasası ve Komşu Ülkelere Yönelik Tehditler 

Hüseyin, Irak Anayasası'nın, komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdidin kabul edilemez olduğunu açıkça ifade etti. Irak’ın bu tehditlerin anayasaya aykırı olduğunu ve ülkenin ilkeleriyle çeliştiğini vurguladı. Bu bağlamda, Hüseyin, Irak topraklarından kaynaklı komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdidi engellemenin Irak’ın egemenliğini koruma anlamına geldiğini belirtti.

Bölgesel Güvenlik İçin Ortak Hareket 

Hüseyin, Irak’ın komşu ülkelere yönelik tehditlerin aynı zamanda Irak’a yönelik tehditler olduğunu söyledi. Bu anlayışla, Irak’ın komşu ülkelerle güvenlik işbirliğini güçlendirmeye ve bu tehditlere karşı ortak hareket etmeye kararlı olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, Türkiye ile yapılan mutabakat zaptı, bölgesel güvenliği sağlama amacı taşıyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal