Türkiye için NASA'dan ayrılan Umut Yıldız, çarpıcı açıklamalarda bulundu

NASA'da süresiz kontratını iptal ederek Türkiye'ye dönen astrofizikçi Umut Yıldız, uzay alanındaki deneyim ve bilgi birikimini Türkiye'de paylaşmak üzere çalışmalara başladı. Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye'de insanların uzay bilimleri alanındaki gelişimleri gördükten sonra çocuklarının da bu alana ilgi göstereceğini belirterek, "Ben bu ekosistemin Türkiye'de geliştirilmesi için elimden geleni yapmak için geldim." dedi.

23.01.2024-16:16 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-16:16)

Yıldız, NASA’da çalışmaya başladığı süreci AA muhabirine aktararak şu ifadelerde bulundu:

"Yaklaşık 8 yıl bir uzay teleskobunda çalıştım. Bu teleskop uzayda yaklaşık 4 yıl civarında kaldı. James Web teleskobundan önce dünyanın en büyük teleskobu buydu. Sonra derin uzay iletişimi adı verilen bir bölüme girdim. Dünyadan 2 milyon kilometre uzaklığa gönderdiğimiz bütün uzay araçlarına biz derin uzay araçları diyoruz. Bunlar radyo gibi frekanslara göre çalışır. Yurt dışına gidişimin sebebi Türkiye'de çalışmak istediğim alanın olmamasından kaynaklandı. Ben radyo teleskopları üzerine çalışmak istiyordum çünkü küçükken 'Mesaj' isimli bir film izlemiştim ve orada Jodie Foster böyle bir teleskop kullanıyordu, düğmeye bastığında teleskop dönüyordu. Ben de o düğmeye basmak istiyordum. Sonrasında dünyada birçok teleskopta bunu yaptım. Kendi hayalimi gerçekleştirdim."

NASA'da görev yapan Yıldız, uzay çalışmalarıyla ilgili Türkiye ile sıkı bir bağ içerisinde olduğunu açıkladı. Yaptığı açıklamada, NASA'da çalışırken Türkiye ile sürekli iletişim halinde olduğunu belirten Yıldız, aynı zamanda konferanslara katılarak bilgi paylaşımında bulunduğunu ve uzay konusundaki farkındalığı artırmaya yönelik çabalar sarf ettiğini söyledi.


Türkiye için…

Yıldız, özellikle ilk ve orta öğretim seviyesindeki öğrencilere uzay konularında bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinliklere katıldığını dile getirdi. Türkiye'de geleceğin bilim insanlarına ilham vermek ve uzay konusundaki meraklarını geliştirmelerine destek olmak amacıyla çaba harcadığını "Türkiye ile alakalı duygularım depreşti. Burada yapılacak çok şey olduğunu gördüm. Türkiye özellikle uzay teknolojileri alanında çok bakir. Türkiye'nin en ihtiyacı olan şey, uzay ekosisteminin kurulması ve geliştirilmesiydi. Benim Türkiye'de görmek istediğim şey daha çok bilim ve uzay alanında araştırma merkezlerinin kurulması ve bunun yanında daha fazla özel uzay şirketlerinin kurulması. İnsanlar daha çok bu bölümleri okumak isteyecek ve geleceğin mesleklerinin sayısı artacak. Türkiye'de insanlar uzay alanında gelişim gördükten sonra çocukları da bu bölümlere yönelmeye başlayacak. Ben bu ekosistemin Türkiye'de geliştirilmesi için elimden geleni yapmak için geldim." sözleriyle ifade etti.


“Türkiye’de potansiyel var!”

NASA'daki kariyerini sonlandırarak Türkiye'ye dönen astrofizikçi Umut Yıldız, uzay teknolojilerinin insan hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, artık uzayda internet sağlanmaya başlandığını açıkladı. Şu anda 2,5 yıllık bir geçmişe sahip olan Plan-S şirketinin son 2 yılda 5 uyduyu uzaya gönderdiğini ifade eden Yıldız, gelecek yıllarda birkaç yüz uydu daha fırlatmayı planladıklarını söyledi.

Umut Yıldız, "Ben bu potansiyeli Türkiye'de gördüm. Bizim şirketimizde oluyorsa diğer şirketlerde de olacak diye düşünüyorum. Bu ekosistemin daha da büyümesi ve gelişmesi gerekiyor." diyerek Türkiye'deki uzay teknolojileri sektöründeki potansiyeli vurguladı.

Yıldız: Ben de gitmeyi çok isterdim

Uzay teknolojilerine yaptığı katkılarla bilinen astrofizikçi Umut Yıldız, Türkiye'nin ilk astronotunu uzaya göndermenin uzun süredir hayalini kurdukları bir olay olduğunu belirtti. Yıldız, "Ben de gitmeyi çok isterdim. Belki 1000'inci belki 10 bininci gidebilirim ama uzaya gideceğim. Bundan sonra Alper Gezeravcı'nın uzaya gittiğini gören bugünün gençleri 'ben de gidebilirim, ben de bu işleri yapabilirim' diyecek. Eminim ki onların zamanında uzayla ilgili çok fazla iş çıkmış olacak." dedi. Türkiye'nin Ay Programı'na da değinen Yıldız, kendi mühendislerinin tasarladığı araçla Ay'ın çevresini dolanması ve araştırmalar yapmak üzere Ay'a iniş planları olduğunu açıkladı. Ancak daha ileri gitmenin gerekliliğini vurgulayan Yıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Türkiye'nin uzaydaki varlığını daha da güçlendirmeli, daha büyük projelere imza atmalıyız. Gelecekte belki Mars'a insan göndermek bile mümkün olabilir."

Bundan daha ileri gidilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"İnanıyorum ki Türkiye Uzay Ajansımız Mars'a gitmeyi de hedeflesin. Astronot daha geniş bir program haline gelsin. Uzaya sürekli gidilebilsin. Böylelikle kendi insanlarımız geleceğimizin uzayda olduğunu bilerek ona uygun şekilde hareket etsin. Ben Türkiye'ye gelip gittiğim sürede burada gerçekten bir şeyler yapılabilecek potansiyeli olduğunu gördüm. Belki de yurt dışındaki insanlarımıza tek seferde 'geri gel' demek yerine gidip gelebilecekleri programlar yaparak Türkiye'ye alışma süreçleri geliştirilirse, ben pek çok araştırmacının ülkesine geri döneceğine inanıyorum. Milli Uzay Programı maddelerinin teker teker gerçekleştiğini görmek beni mutlu ediyor. Türkiye'de bunların gerçekleşmesi, bu iradenin devam edeceğine inancımı pekiştiriyor."


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal