Suriye'de 5 yıl önce Türkiye tarafından terör örgütü DEAŞ'a karşı Fırat Kalkanı Harekatı başlatılmıştı. Terörün izlerinin silindiği bölgede 700 civarında okulda eğitime başlandı. Böylece bölgede hayatlarını sürdürenlerin eğitim hakkından yararlanmaları noktasında ciddi anlamda destek sağlanmış oldu.
Türkiye'nin 24 Ağustos 2016'da , bölgeye yapılan harekatı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkına dayandırarak, ilk olarak güvenliğini tehdit eden terör örgütü DEAŞ'a Suriye'nin kuzeyinde bulunan teröristleri etkisiz hale getirerek, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı 5. yılı geride bıraktı.
Yapılan operasyonun birinci gününde, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısında bululnan, Suriye topraklarındaki Cerablus ilçe merkezi, 23 Şubat 2017'de ise Bab ilçe merkezi DEAŞ'tan alındı.
Bölgeye düzenlenen harekat ile 2 bin 55 kilometrekare alana sahip yerleşimler 217 günde terörden temizlendi. Kahraman Türk askeri ve Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri, Fırat Kalkanı Harekatı ile birlikte 7 ay kadar kısa bir zamanda 3 binden fazla DEAŞ'lı etkisiz hale getirilmiş oldu.
Harekat düzenlenen dönemde Başbakan olan Binali Yıldırım, 29 Mart 2017'de harekatın bittiğini duyurarak iki gün sonra Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamayla birlikte düzenlenen harekatın başarıyla tamamlandığı bildirmişti.
Tamamlanan harekat sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve SMO birlikleri, bölgenin güvenliğini oluşturmak ve terör sebebiyle yerlerinden olan sivillerin geri dönmesi amacıyla imkanlar oluşturdu.
Harekatın tamamlanmasının ardından Türkiye'nin yardımlarıyla beraber nüfusu 2 milyonu bulan bölgede, yaşamın normal şartlara dönmesi için adına sağlık, eğitim ve hizmet alanlarında destek sağlandı.
EĞİTİM TERÖRÜN İZLERİNİ SİLİYOR
Türkiye, Suriye'deki terör örgütü DEAŞ'tan arındırılarak güvenli hale getirdiği bölgede yaşayan halkın eğitim fırsatlarından yararlanmasını fazlasıyla önemsiyor.
Türkiye'nin destek vermesiyle düzenlenen harekatın 5. yılında bölgede terörün izlerinden eser kalmazken, aynı zamanda bölgedeki eğitimin kalitesi de arttı.
Terör örgütü sebebiyle bölgede boş bırakılan okulların tadilatı Türkiye tarafından yapılarak eğitim yeniden canlandırıldı. İhtiyaç olan bölgelerde yeni okullar yapıldı. Yapılan bu çalışmalarla, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde, Milli Eğitim Bakanlığının destekleriyle eğitime kazandırılan yaklaşık 700 okulda geçen sene anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise çağında 200 bin civarı öğrenci eğitim hayatına tekrar başlamış oldu.
Geçen yılki eğitim-öğretim döneminde 8 bin 500'den fazla öğretmenin görev aldığı okullarda, Suriye Geçici Hükümetince belirlenen müfredat okutuluyor.
YÜKSEKÖĞRETİMDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİYOR
Gaziantep Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte Suriye’nin kuzeyinde yükseköğretim faaliyetleri yapılıyor. Yapılan bu faaliyetlerle şimdiye kadar Gaziantep Üniversitesi bünyesinde Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde 2 fakülte ve 1 meslek yüksekokulu yapıldı.
Üniversitede kurulan birimler özellikle bölgedeki eğitim-öğretim ihtiyacı dikkate alınarak ve yerel meclislerden gelen taleplerin değerlendirilmesiyle planlanıp oluşturuldu.
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla şubat ayında yayımlanan kararla beraber, Suriye'nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde tıp fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu kurulması için hazırlıklara başlandı.
Tıp fakültesinde eğitim alacak olan sağlık personelleri, bölgedeki halka sağlanan hizmetlere katkı vermiş olacak.
TÜRKİYE'NİN SAĞLADIĞI DESTEKLE EĞİTİMİN KALİTESİ ARTTI
Bab'daki Bera Molla ismindeki sivil, iç savaş esnasında harekat öncesi eğitim kurumlarının çok fazla zarar gördüğünü söyleyerek, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından bölgede yer alan okulların onarılarak eğitime kazandırıldığını ve Türkiye'nin sağlamış olduğunu, destekle birlikte de eğitimin kalitesinin arttığını belirtti.
Eğitim fırsatı elinden alınan çocukların tekrar okul sıralarına kavuştuğunu büyük bir mutlulukla belirten Molla, yapılan faaliyetlerde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bab'da bulunan sivillerden Ammar Kalef harekettan önce DEAŞ’ın işgaliyle okullarda eğitim faaliyetlerinin durduğunu söyleyerek, "İlçedeki okullar, farklı amaçlarla terör örgütlerince kullanılmıştı. Operasyonun başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından zarar gören okulların tadilatı yapılarak yeniden açıldı." dedi.
BÖLGE HALKINDAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Bab'daki diğer bir sivil Zekeriya Ahmed de sunulan eğitim fırsatlarından fazlasıyla dolayı memnun olduklarını belirterek, 'Çocuklarımız yarım kalan eğitimlerine devam etme imkanı buldu. Türkiye, bölgedeki yerel meclislere verdiği destekle süreci daha da hızlandırdı. Operasyon öncesinde çocuklarımız okula gidemiyordu. Harekat sonrası eğitimden uzak kalan ve okula yeni başlayan öğrenciler, gerçek bir eğitime ve diplomaya kavuştu. Sağlanan eğitimin kalitesinden çok memnunuz. Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz.' dedi.
Sivillerden Hüseyin Ayid 'Okulları terör amaçlarına alet eden DEAŞ, okul binalarını hapishane ve silah depolarına çevirmişti.' ifadelerini kullandı. Türkiye'ye eğitime verdiği destek sebebiyle teşekkür etti.