Yıllık yüzde 1.8 büyüme ile Çin ile beraber dünyada pozitif büyüme kaydeden iki ülkeden biri olan Türkiye, Çin’in ardından en hızlı büyüme gösteren ülke oldu.
Türkiye’nin makro ekonomik verilerindeki hızlı toparlanması göstermesi, ABD merkezli uluslararası dev yatırım bankası JP Morgan'ın Türkiye’nin 2021 yılında büyüme beklentisini yüzde 6,1’den 6,8’e yükseltmesine neden oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) birinci çeyrek büyüme verilerine göre; 2021 yılının birinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 7 büyüme kaydeden Türkiye'de ekonomistler tarafından yüzde 6.6 büyüme gerçekleşmesi bekleniyordu.
Dünyanın birçok ekonomisinde pandemi yüzünden zarar görürken, Türkiye aldığı sert kararlarla ekonominin çarklarını döndürmeyi başardı. Ekonomiyi aktif tutarak meyvelerini alan Türkiye koronavirüs salgını döneminde pozitif büyüme kaydeden iki ülkeden biri oldu.
Türkiye'nin makro ekonomik verilerinde hızlı toparlanma göstermesi kurumların dikkatini çekmeye başladı. ABD merkezli uluslararası dev yatırım bankası JP Morgan, Türkiye'nin 2021 yılında büyüme beklentisini yüzde 6,1'den 6,8'e yükseltti.
2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyen Türkiye ekonomisi, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yaptığı açıklamaya göre yüzde 5.75’lik bir büyüme yaşayacak.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5.75 büyüyeceği tahmininde bulundu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetim Kurulu Türkiye ile 4. Madde konsültasyonunu sonuçlandırdı.
IMF tarafından yapılan açıklamada; 'Artan belirsizlik ve artan kırılganlıklar arasında, GSYİH büyümesinin bu yıl güçlü olması bekleniyor, ancak aşağı yönlü riskler arttı. Esas olarak 2020'nin ikinci yarısındaki keskin aktivite toparlanmasından büyük bir pozitif geçişi yansıtan büyümenin, 2022'den itibaren daha düşük bir eğilime dönmeden önce bu yıl yaklaşık yüzde 5.75 'e ulaşması bekleniyor' şeklinde öngörüler açıklandı.
Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Ocak 2021 sayısında, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5 ve 2022 yılında da yüzde 5 büyüyeceği belirtilmişti.
Mart ayında yapılan ara güncelleme ile Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahmini 2021 yılı için yüzde 4,5'ten yüzde 5'e çıkarılmıştı. 2022 ve 2023 yılları için ise Türkiye'nin yüzde 4,5 büyüyeceğini öngörmüştü.
Dünya Bankası, yayımladığı Haziran raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerini 2021 yılı için yüzde 5 civarında sürdüreceğini açıkladı. Ayrıca, 2022 ve 2023 yıllarında beklenen büyümenin yüzde 4,5 seviyesinde seyredeceğini öngördü.
Böylelikle Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilişkin Mart ayındaki büyüme tahminini Haziran ayında yayımladığı raporu ve IMF öngörüleri birbirlerine yakın tahminlerle tamamlandı.