ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye’nin son yıllarda iyice artan savunma sanayi teknolojileri ile ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Görgün, S-400’lerin muadili olan SİPER Sistemi’ne de değinerek, "Hava savunma sistemlerini yapıyoruz. S300, S400'lere ihtiyacımız yok. Bunlara ihtiyacı ortadan kaldırıyoruz. Bizim vazifemiz bu." ifadelerini kullandı.
SİPER hava savunma sisteminin tek araçla füze fırlatma olayı olmadığını belirten Görgün, "Bir haberleşme istasyonu var, arama radarı var. Bu radar etrafta size doğru gelen bir füze var mı diye sürekli çalışıyor. Bir kontrol merkezi var ayrıca. Atış kontrol ünitesi ve merkezi var. Füze fırlatma sistemi var. Dost düşman tanıma sistemi var. Bu sistemde 12-13 tane sadece kamyon var. Yani büyük bir sistem var." ifadelerini kullandı.
24 TV'de ASELSAN Genel Müdürü Görgün'ün "S-400 hava savunma sistemine ihtiyacımız yok. Bunlara ihtiyacı ortadan kaldırıyoruz" sözlerini değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, Türkiye en kritik gördüğü hava savunma sistemindeki açığını tamamlayarak, silahlı kuvvetler anlamında dünyada sayılı orduların arasına girdiğini belirtti.
Coşkun Başbuğ, "Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir toplantıda şunu müjdelediler, ilgili yetkililer: "Sizin kamuoyunda bildiğiniz projelerin haricinde en az 40-50 tane proje de şu an yürüyor. Bunlardan bilgi sahibi değilsiniz. Yani bu konuda gerçekten destansı bir dönemin içindeyiz. Ve önümüzdeki günlerde de inşallah bunun müjdelerini vereceğiz"... Sivri'nin bizzat kendi kullandığı ifadeydi bu" dedi.
Hava savunma sistemlerinin pahalı ve dünyada çok az ülkenin sahip olduğuna vurgu yapan Başbuğ, "Şimdi KORKUT, HİSAR, SİPER... Hani alçak, orta ve uzun gibi menziller ve çok katmanlı hava savunma sistemi bizim ihtiyacımız olan konuydu. Allah'a şükür radarı dahil yerli ve milli imkanlarla kendimiz tesis ettik. Bunlar pahalı sistemler ve dünyada çok az ülkenin sahip olduğu sistemler. İnşallah bu belli bir mantıkla oluşturulan hava katmanlı hava savunma sistemi aktif hale geldiğinde zaten S-400 gibi bir şeye ihtiyaç kalmayacaktı. Bu onun müjdesi. Ama tabii bu ortak projelerin de geliştirilmeyeceği anlamına asla gelmez. O nedenle bu gerçekten senin önemsediğin bir müjde ama maalesef gündemin içerisinde kayboldu. Çünkü bu bizim savunma sistemleri içerisinde en çok hassasiyet gösterdiğimiz ve en hassas zayıf noktamızdı. Allah'a şükür artık o da tamamlanmış oldu. Şu an hiçbir bu konuda eksiğimiz kalmadı. Onu buradan müjdesini vermek lazım. milletimize ve dost ülkelere" ifadelerini kullandı.