Dünyanın gündeminde olan askeri güç, eğitim ve silahlanma yakından takip ediliyor. Türkiye dünya üzerinde birçok üsleriyle ve verdiği eğitimlerle askeri varlığını önemli ölçüde sürdürüyor. ABD basınından Bloomberg, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) küresel ayak izinin genişlemekte olduğunu yazdı.
ABD tarafında yayımlanan analizde, "Osmanlı İmparatorluğu günlerinden bu yana Türk ordusunun bu kadar geniş bir ayak izi olmamıştı" şeklinde önemli bir çıkarımda bulunarak; Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) 50 yıllık askeri varlığının yanı sıra Orta Doğu'daki dört ülkede de güç bulundurduğu, Suriye ve Irak'taki operasyonlarını artırmayı planladığının altı çizildi. Türkiye'nin Azerbaycan ve Somali'de de askeri birlikler bulundurduğu, Afrika ülkesiyle deniz güvenliği konusunda el sıkışıldığı kaydedildi.
Türk ordusunu ve askeri gücünü yakından takip eden ABD’li analistler, Türk donanmasının, ülkenin enerji ve toprak çıkarları üzerinde hak iddia ettiği Akdeniz ve Ege denizlerinde devriye gezdiğine dikkat çekildi. Haberde yer verilen haritada da Türk askeri varlığının bulunduğu noktalar işaretlendi ve bu ülkeler hakkında bilgiler verildi.
Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığının terör örgütü PKK ve uzantılarına karşı olduğu bilgisi paylaşıldı. Irak'ta 100'den fazla askeri karakol oluşturulduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, terör örgütlerine karşı operasyonların hızlandırılacağını söylemine dikkat çekildi.
Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana gerçekleştirilen en büyük dış operasyonlardan biri olduğunun altı çizildi.
Ankara'nın, Libya'nın başkenti Trablus'ta askeri eğitmenleri ve danışmanları bulunduğu kaydedildi. Türkiye’nin Hafter güçlerine karşı Trablus merkezli Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümeti desteklemek için Libya'ya deniz ve kara kuvvetleri gönderildiği anımsatıldı.
Katar ve Türkiye’nin arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekildi ve Türkiye'nin, Körfez ülkesi Katar'da 2017 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde varlık gösterdiği bildirildi. Ayrıca haberde, "Türkiye ve Katar'ın, 2022 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmayla güvenlik bağlarını derinleştirdi." denilerek şu bilgilere yer verildi: ‘‘Bu anlaşma, Katar'ın ortak tatbikatlar için savaş uçaklarını geçici olarak Türkiye'de konuşlandırmasına ve Türkiye'nin, ülke içindeki görevler için Türk personeli ve/veya mühimmat taşımak üzere Katar kargo uçaklarını kullanmasına olanak tanıyor.’’
Türkiye’nin Somali’ye askeri eğitimine değinen haberde, 2017 yılında en büyük denizaşırı Türk askeri üssünün başkent Mogadişu'da açıldığı hatırlatıldı. Burada yüzlerce Türk askerinin Somalili askerleri eğittiği ifade edildi. Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'deki ziyaretinden bu yana Afrika Boynuzu'ndaki yerini güçlendirerek eğitim, sağlık ve güvenlik gibi hizmetlerin canlandırılmasına yardımcı olduğu bildirildi. Mart ayında Türkiye ve Somali'nin, Afrika ülkesinin kıyılarında petrol ve doğal gaz arama konusunda iş birliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzaladığına işaret edildi.
Türkiye'nin Azerbaycan'da askeri eğitmenleri ve danışmanları bulunduğu belirtilerek, 2022'de yürürlüğe giren savunma anlaşması kapsamında bu ülkede bir hava üssüne erişim imkanı olduğu da aktarıldı. Türkiye'nin sağladığı insansız hava araçlarıyla silahlanan Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ üzerinde tam kontrolü yeniden sağlamak için Eylül ayında askeri operasyon düzenlediği notu paylaşıldı. Söz konusu analizde, "Azerbaycan, Türkiye'de üretilen silahlı insansız hava araçlarının yardımıyla komşusu Ermenistan'ı yendi" şeklinde yazıldı.
Türk ordusunun KKTC'de yaklaşık 40 bin askerinin konuşlu halde bulunduğu kaydedildi. Türk birliklerinin, 1974'ten bu yana adanın kuzeyinde varlık gösterdiği hatırlatıldı.
Türkiye'nin, 425 bin askerlik gücüyle Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olan NATO'nun personel bakımından en büyük ikinci ordusuna sahip olduğuna dikkat çekilerek şunlar aktarıldı: ‘‘Kosova'da NATO liderliğindeki barışı koruma misyonuna katılmaya devam ediyor. Bosna-Hersek'te Avrupa Birliği tarafından yönetilen ve buradaki Türk topluluklarının korunmasına yardımcı olmayı amaçlayan misyona katılıyor.’’
Analizde ayrıca, "Türk askeri eğitmenleri, Gambiya ve Mali'de bulunuyor." denildi. Öte yandan Türkiye'nin, geçmişte Sudan'da askeri eğitim merkezleri kurmaya çalıştığı notu paylaşıldı.