Türkiye doğal gaz yatırımlarının karşılığını alıyor: Karadeniz gazı ile bu kış da sorunsuz geçecek

Avrupa’da yaşanan enerji krizi sebebiyle ciddi sorunlar yaşanırken, Türkiye’de ise doğal gaz yatırımları karşılığını buluyor. Depoloma, LNG terminalleri, 5 boru hattı ve keşfedilen Karadeniz gazı ile beraber Türkiye’de bu kış da sorunsuz geçecek. İşte ayrıntılar...

13.09.2022-11:04 - (Son Güncelleme: 13.09.2022-14:15)

Rusya’nın doğal gaz akışını kesmesi sebebiyle Avrupa ülkeleri kışı nasıl geçireceklerini karar düşünüyor. Türkiye’de ise yapılan doğal gaz yatırımları sayesinde bu kış mevsiminde de doğal gaz konusunda herhangi bir sorun öngörülmüyor. Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde bir yandan enerjide tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye bir yandan da attığı stratejik adımlar ve yatırımlarla enerjide arz güvenliğinde sorunları ortadan kaldırdı.

Karadeniz gazı ile bu kış da sorunsuz geçecek

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde kış öncesinde doluluk oranı maksimum seviyeye ulaştı. Doğal gaz depolama kapasitesi 3.2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe çıkarılan Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin de bu ay içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşması planlanıyor. Böylece, Türkiye'nin iki yer altı doğalgaz depolama tesisinde toplamda 5.6 milyar metreküp gaz depolanmış olacak. Tuz Gölü Tesisi'nin kapasite artışının tamamlanmasıyla, Türkiye doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini depolayabilir hale gelecek. Karadeniz'de Sakarya Doğal Gaz Sahası geliştirme projesi kapsamında, yoğun sondaj ve kuyu tamamlama çalışmalarına paralel olarak ilerleyen, deniz tabanı sistemleri, deniz altı boru hattı ve kara işleme tesisi mühendislik ve inşa faaliyetleri planlandığı şekilde ve herhangi bir gecikme yaşanmaksızın devam ediyor.

540 milyar metreküplük doğal gaz hedeflendiği üzere 2023 yılında evlere ulaştırılacak.

Türkiye doğal gaz

Terminaller sayesinde enerji güvencesi sağlandı

Türkiye’de yer alan 2 adet LNG terminali ve 2 adet FSRU tesisi faaliyetlerine devam ederken, Saros Körfezi’nde yer alan FSRU tesisinin 2022 yılı sonuna kadar devreye alınacağı öngörülüyor. Türkiye'nin ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) gemisi olan Ertuğrul Gazi, 2.1 milyar metreküp gazı ulusal sisteme aktardı. Ertuğrul Gazi'nin 1 yıllık LNG taşıma performansı, İstanbul'da 6 ay, Ankara'da 1 yıl konutların tüketimine yetiyor.

3 ülkeden doğalgaz ithal ediliyor

Türkiye doğalgaz ithalatını Azerbaycan, İran ve Rusya'dan 5 farklı boru hattıyla gerçekleştiriyor. Türkiye'ye Rusya'da Mavi Akım ve Türk Akım, Azerbaycan'dan Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve TANAP, İran'dan ise Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı ile doğalgaz taşınıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal