Türkiye bir ülkeye daha savaş gemisi gönderiyor: ‘Bölge tam bir ateş çemberi’

Türkiye, Libya’nın ardından Katar’a da askeri gemi göndermeye hazırlanıyor. Öte yandan Somali’ye de savaş gemisi gönderilmesi planlanıyor.

20.07.2024-10:33 - (Son Güncelleme: 20.07.2024-10:33) Türkiye bir ülkeye daha savaş gemisi gönderiyor: ‘Bölge tam bir ateş çemberi’

Türkiye, dış ülkelere savaş gemileri göndermeye devam ediyor. Türkiye, ilk kez Katar'a askeri gemi konuşlandırmaya hazırlanıyor. Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde teşkil edilecek Deniz Unsur Komutanlığına bağlı olarak görev yapacak iki Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi, pazartesi günü Aksaz Deniz Üs Komutanlığından Katar’a doğru yola çıkacak. Bu gelişmeyle birlikte Katar, Türkiye’nin savaş gemisi konuşlandırdığı ikinci ülke olacak.

KKTC’de yeni bir deniz üssü inşa ediliyor

Bu hamle, hem Katar hem de bölgenin jeopolitik dengesi için önemli bir adım olarak görülürken, sonraki adımın Somali için atılması bekleniyor. Türkiye ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) liman şehri Gazimağusa’da Türk Deniz Kuvvetlerinin daimî olarak konuşlanacağı yeni bir deniz üssü inşa ediyor.

Türkiye bir ülkeye daha savaş gemisi gönderiyor: ‘Bölge tam bir ateş çemberi’

Savunma Uzmanı Turan Oğuz, Türkiye gazetesine yaptığı değerlendirmede, Türkiye için KKTC, Somali ve Katar'ın stratejik öneme sahip üç liman olduğunu vurguladı. Oğuz, yapılan anlaşmalar gereği Türkiye’nin Somali’nin deniz korumasını üstlendiğini, eylül ayında petrol aramak için Somali’ye gidecek Oruç Reis gemisine savaş gemilerinin eşlik etmesinin beklendiğini belirtti. Oğuz, KKTC’de kurulacak deniz üssünün önemine dikkat çekerek, “KKTC’deki son gelişmeler ortada. Orada bulunan İngiltere üssünü ABD de kullanıyor, İsrail’e destek vermek için. Bu nedenle Türkiye burada deniz üssü kurmak için öncelik verdi” ifadelerini kullandı.

‘Bölge tam bir ateş çemberi’

Oğuz, Türkiye’nin Katar’a savaş gemisi göndererek bölgenin stabilitesine katkı sağlamasının önemli bir adım olduğunu belirterek, "Dünyanın stratejik değişikleri, bütün sıklet merkezi Orta Doğu, Afrika ve Hint Okyanusu üçgeninde gelişiyor. Hürmüz Boğazı’nda anlaşmazlıklar, Kızıldeniz’de sürekli saldırılar var. Bu bölge tam bir ateş çemberi. Katar’a gidecek gemilerimiz kendini ispatladı, saldırı değil savunma amaçlı orada bulunacaklar" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal