Türkiye antlaşmadan ayrıldığını açıkladı: Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması nedir, ne zaman yapıldı?

Türkiye’nin Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan çekildiğine dair kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Önemli bir antlaşma olduğu bilinen Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın detayları ise arama motorlarında sorgulanmaya başlandı. Peki Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması nedir, ne zaman yapıldı? İşte detaylar…

05.04.2024-17:21 - (Son Güncelleme: 05.04.2024-17:21)

Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması, Türkiye’nin antlaşmadan çekilmesiyle beraber gündemde yer alan konulardan birisi oldu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre Türkiye, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan ayrılma kararı aldı. Peki Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması Nedir, ne zaman yapıldı?

Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması nedir?

Avrupa'da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA), 1992 yılında yürürlüğe girmiş ve Avrupa'da askeri dengeyi sağlamak adına kilit bir rol oynamaktadır. Bu anlaşma, Avrupa genelindeki askeri varlıkları, güç dengelerini ve askeri yerleşimleri düzenlemektedir.

Türkiye antlaşmadan ayrıldığını açıkladı: Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması nedir, ne zaman yapıldı?

AKKA'nın amacı, aşırı askeri birikimlerin yol açabileceği gerilimleri azaltmak ve barışı sağlamaktır. Ancak, Rusya Federasyonu, 2007'de NATO'nun genişlemesinden kaynaklanan güvenlik endişeleri nedeniyle AKKA'yı askıya almıştır. Bununla birlikte, antlaşma hala Rusya dışındaki 28 taraf devlet (Türkiye hariç) tarafından uygulanmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal