Son bir haftada 2 ton artış gösteren TCMB'nin Altın rezervleri, toplamda 744 tona ulaştı. Bu rezervlerin içinde altının payı %41 seviyesine çıktı. Uzmanlar, Türkiye’nin altın alımlarını artırmasının başlıca nedenlerini savaş hazırlığı, dijital para sistemine geçiş ve doların küresel tehdit olarak algılanması olarak açıklıyor.
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin altın rezervlerini artırmasının önemli bir sebebinin altının sınırlı bir kaynak olması olduğunu belirtti. "Yer altındaki altın madenleri tükeniyor, bu nedenle ülkeler fiziki altına yöneliyor" diyen Memiş, Türkiye'nin bu eğilimi sürdüreceğini vurguladı.
İslam Memiş, Gram Altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 3 bin TL ile 3 bin 500 TL arasında olmasını beklediğini ifade ederek, altının 2024 yılında da yükseliş trendini sürdüreceğini belirtti. Şu an 2 bin 865 TL seviyesinde olan gram altının, yatırımcılarına yıl boyunca kazandırmaya devam edeceği öngörülüyor.
Ekonomist Özlem Derici Şengül, jeopolitik risklerin ve rezerv çeşitlendirme ihtiyacının Türkiye gibi ülkeleri altın alımına yönelttiğini vurguladı. Ancak altın alımının devletin getirdiği sınırlamalar nedeniyle geçen yıla kıyasla düşüş gösterdiğini de ekledi.
Ekonomist Arda Tunca ise, altın stoklamanın yalnızca Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını, tüm dünya merkez bankalarının jeopolitik risklere karşı kendilerini koruma amacıyla bu yola başvurduğunu ifade etti. Tunca, Türkiye'nin altın rezervlerini artırdığını ancak bu alımdaki hızın yakın zamanda yavaşlayacağını öngördü.
Türkiye, altın rezervlerini artırma stratejisi ile küresel çapta dikkat çekerken, Hindistan ve Çin gibi büyük ekonomileri geride bırakması ülkenin ekonomik güvenlik adımlarının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Ekonomistler, Türkiye’nin altın alımlarına devam edeceğini, ancak alım hızının gelecekte yavaşlayacağını belirtiyor.