Türkiye, ABD'yi net şekilde uyardı: Teröre desteğe son verin

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarının ABD’nin terör örgütlerine hava savunma sistemi göndermesine tepki gösterdiği ve bu desteğin sonlandırılması talebinde bulunduğu öğrenildi.

25.07.2024-16:50 - (Son Güncelleme: 25.07.2024-16:50) Türkiye, ABD'yi net şekilde uyardı: Teröre desteğe son verin

Türkiye’den terör destekçisi ABD’ye net uyarı. Bakanlık yetkilileri, düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TSK'ya yönelik iddialar

AA’da yer alan habere göre; Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'in eşi Shanaz İbrahim Ahmed'in "TSK'nın operasyonları sivil halka zarar veriyor" şeklindeki açıklamaları sorulduğunda, yetkililer bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada, "Bu tür açıklamaların Irak'ın genelini yansıtmadığı açıktır. Irak da PKK'yı yasaklı örgüt olarak tanımaktadır. Türkiye olarak, kardeş Irak ile ilişkilerimizi bu tür asılsız iddialar üzerine kurmuyoruz. İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz, özellikle terörle mücadele konusunda. Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarımız devam edecek ve terörle mücadelemiz, 'terör' kelimesi bu coğrafyadan silinene kadar sürecek" denildi.

Türkiye, ABD'yi net şekilde uyardı: Teröre desteğe son verin

Ege'deki İtalyan gemisi gerilimi

Ege Denizi'nin güneyinde Türk deniz yetki alanına girmeye çalışan İtalyan gemisiyle ilgili çıkan haberler üzerine, "Yunanistan 21 Temmuz'da, İtalyan bayraklı R/V IEVOLI RELLUME kablo döşeme gemisinin deniz yetki alanlarımıza giren seyir duyurularını yayınladı. Biz de derhal itiraz nitelikli seyir duyuruları yayınlayarak, bu bölgelerde çalışma yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti makamlarından izin alınması gerektiğini belirttik. 22 Temmuz'da gemi, deniz yetki alanımıza girmemesi konusunda uyarıldı ve gemilerimiz tarafından engellendi. Daha sonra yapılan koordinasyon neticesinde belirtilen koordinatlarda çalışma yapılmasına izin verildi ve Deniz Kuvvetlerimize ait gemiler refakatinde faaliyetini tamamladı. Geminin faaliyetleri, bölgede bulunan Deniz Kuvvetleri unsurlarımız tarafından yakından takip edilmektedir. Yunan ve İtalyan makamlarına, deniz yetki alanlarımıza saygı gösterdikleri için teşekkür ederiz" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin terör örgütüne hava savunma desteği

ABD'nin Suriye'ye Avenger Stinger hava savunma sistemleri göndererek bunları terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği iddialarına ilişkin olarak, "TSK, güvenlik ve savunma konularında her gelişmeyi yakından takip etmektedir. ABD, bölgede bulunan kendi üslerinin hava savunmasını sağlamak amacıyla Avenger Stinger hava savunma sistemleri göndermiştir. Müttefikimiz ABD'den beklentimiz, DEAŞ'la mücadele bahanesiyle terör örgütü PKK/YPG-SDG'ye verdiği tüm yardım ve desteği sonlandırması, terörle mücadelemize samimi destek vermesidir" denildi.

Türkiye barışa katkı sağlayacak hiçbir çabadan çekinmez

İdlib'deki M4 kara yolunda Rusya ile yeniden ortak devriyelerin başlayıp başlamayacağı sorusuna, "Bölgenin barış ve huzura kavuşması için Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü girişimde bulunmaktadır ve bulunmaya devam edecektir. M4 kara yolunun güvenliğinin sağlanması konusunda başından beri ısrarcıyız. Bu konuda muhataplarla görüşmeler sürmektedir. Türkiye, bölgede istikrar ve barışa katkı sağlayacak hiçbir çabadan çekinmemekte, sorumluluk almaktan kaçınmamaktadır" yanıtı verildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal