Türk ordusunun hava süvarisi olacak: Kaan dışa bağımlılığı bitirecek

Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN, havacılıkta adeta bir süvari görevi üstlenecek. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, radara görünmez özelliği olan KAAN için “Havadaki kılıcımız olacak” sözlerine yer verdi.

04.05.2023-09:51 - (Son Güncelleme: 04.05.2023-17:10)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini ‘KAAN’ olarak açıkladığı yerli savaş uçağı, Türkiye’yi havacılık alanında yeni bir seviyeye çıkaracak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin milli muharip uçağı için "KAAN aslında bizim havadaki kılıcımız olacak" dedi. 

Kaan dışa bağımlılığı bitirecek

Akşam’ın haberine göre; Dün Konya'da konuşan Demir, Milli Muharip Uçak KAAN'ın çok fonksiyonlu, çok yönü olan hem bombardıman hem avcı uçağı rollerini üstleneceğini kaydetti. KAAN'ın Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını belirten Demir, şunları söyledi: 

"Bizim KAAN'ımızın radara görünmezlik özelliği, tamamen dijital sistem üzerine oturması, her şeyin elektronik olarak çeşitli sistemlerle haberleşiyor olması gibi bir dizi özelliği var. O açıdan KAAN vurucu güç olarak önemli bir fonksiyon görecek. Dünyada da çok az ülkede görülen, çok az ülkenin sahip olduğu bir kabiliyete sahip olacağız. Bu işe soyunan topu topu 5 ülke var. Onlardan bir tanesi biz olduk. Diğer ülkeler, alıcı ve kullanıcı müşteri durumundalar. KAAN'daki millilik hedefimiz şu anda yüzde 70. Bunun yüzde 90'a kadar gitmesi kaçınılmaz. KAAN'ın bütün sistemleri o kadar modern olacak ki bunu dışarıdan almak isteseniz dahi alamayacağınız sistemler var."

KAAN Uçak

Yeni sistemler entegre edildi

KAAN'a uygulanabilecek yeni sistemler üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten İsmail Demir, özel sektör, vakıf şirketleri, üniversiteler ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) işbirliğiyle projelerin devam ettiğini dile getirdi. İsmail Demir, "KAAN aslında bizim havadaki kılıcımız olacak. Diğer unsurlarla beraber Bayraktar Kızılelma, ANKA-3, Akıncı, Aksungur ve TB2 ile konuşuyorsak onların hepsinin oluşturduğu hava hakimiyeti konseptine, kavramına doğru gidiyor olacağız. Bir taraftan karaya konuşlu hava savunma sistemlerimiz olurken bir taraftan da havada bir anlamda hava hakimiyeti sağlayacak bir farkındalık oluşturacağız" diye konuştu.

İHA’da ihracat şampiyonu

Türkiye'de üretilen insansız hava araçlarının (İHA) ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çeken İsmail Demir, şunları söyledi: "TB2'nin dünyada bilinilirlik seviyesini görüyoruz. O devam edecek çünkü çok sayıda talep var. Diğer insansız sistemlerimizde de talepler gelmeye devam ediyor. Hava savunma sistemi olarak gerek bizim SUNGUR, HİSAR-A+ ve HİSAR-O+, SİPER, bu sistemlerin de kendi içinde yapılanması devam etmekte. Öncelik tabii kendi ihtiyaçlarımız, ülkemizde geniş bir hava savunma ağı kurmak ama onların alana verilmesiyle çok sayıda ülkeden hava savunma sistemi talebi geleceği muhakkak."

Milli uçaklarla sıfırdan hava kuvveti kurulabilecek

Türk savunma sanayii, bünyesinde geliştirilen temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, jet eğitim uçağı HÜRJET ve milli muharip uçak KAAN ile sıfırdan bir hava kuvveti oluşturabilecek ürün çeşitliliğine ulaşacak. HÜRKUŞ Baş Test Pilotu Murat Özpala, "Birkaç yıl içinde HÜRKUŞ'un ulaştığı başarı herkesi şaşırtacak. Bunu HÜRJET ve milli muharip uçağın da ulaşacağı olgunlukla birleştirdiğimizde, bir ülkenin bütün hava kuvvetini Türkiye olarak elimizdeki uçak envanteriyle kurabilecek duruma geleceğiz. Böyle bir kabiliyet 3 ülkede var" dedi. Murat Özpalla 15 HÜRKUŞ-B uçağının yabancı müşterilere satıldığını da belirtti.

8X8 tekerlekli kurtarıcı araçlar tamamlandı

Konya'da 8x8 Tekerlekli Kurtarıcı Araç Projesi İlk Teslimat Töreni yapıldı. Burada konuşan İsmail Demir, Konya'nın savunma sanayiinde önemli şehirlerden biri olduğunu belirterek, ASELSAN Konya, MPG ve yan sanayi ile öne çıktığını söyledi. MPG AŞ'nin Konya tesislerinde güçlü araçlar sınıfında devreye girdiğini belirten Demir "Bize özellikle kurtarıcı araç formatında, gerek tank gerek zırhlı araç kurtarmaya yönelik araçlarla ilgili projelerimizi MPG geliştirdi. Burada önemli bir araç modifikasyonu da var" diye konuştu.

YORUM YAZ..
Modal