Çağımız gereği akıllı telefonlar temel ihtiyaçlarımız arasında. Bunun sonucunda da hemen hemen herkesin elinde akıllı telefon mevcut. Bu cihazlara gelen oyunlar ile 'mobil oyun' çağının geleceği daha da değerli olacak gibi gözüküyor. Son zamanlarda Blizzard ve birçok büyük oyun şirketi mobil oyunlara büyük yatırımlarda bulunuyor. 2012 yıllarında oyunlar konsollarda (Atari, Playstation,Xbox) daha popülerdi. Sonrasında ise bilgisayara çıkan oyunlar sayesinde bilgisayar oyuncu sayılarında artış gözlemlendi. Ve şimdi ise mobil oyunlar, yapılan uluslararası araştırmalara göre oldukça ilgi görüyor.
Yapılan uluslararası araştırmalara bakıldığında 2012 yılında 70 bin dolarlık toplam oyun piyasa değerinde sadece yüzde 18'lik kısım mobil oyunlara aitti. 2021 yılında ise toplam oyun piyasa değeri 180 bin dolar seviyesini gördü. Ve bu seviyenin yüzde 59'u mobil oyunlara ait. Anlaşılacağı üzere mobil oyunlar zirveye yerleşmiş vaziyette.
Ülkemizde ise bu sektör Dünya piyasasında kendi yerini elde etmiş durumda. Özellikle yakın bir zamanda ülkemizin ilk Turcorn'larından olan 'dreamgamescom' almış olduğu 255 milyon dolarlık yatırım ile piyasa değerini 2,75 milyar dolar seviyesine kadar ulaştırdı. Alınan yeni yatırımlar ile birlikte 1 milyar dolar değerine ulaşmasının ardından henüz 1 yıl bile geçmeden değerlemesini neredeyse 3 katına çıkarmış oldu. Bir başka yerli oyun geliştiricisi olan Spyke Games, Griffin Gaming Partners liderliğinde 55 milyon dolarlık tohum yatırım aldığını açıkladı. Böylece Spyke Games, toplam 55 milyon dolar yatırımla Türkiye’nin en büyük tohum yatırımına ulaşmış oldu. Bu haberler Dünya piyasasında Türk oyun şirketlerine olan güveni ve devamlılığını tazeliyor.
Yatırımcı şirket Griffin Gaming Partners’in Genel Müdürü Phil Sanderson iyi şirketlerin özellikle Türkiye’de büyümeyi sürdürdüğünü vurgulayarak şu açıklamalara yer verdi:, 'Türkiye, gelişmekte olan girişimler için merkezi bir yer haline geliyor. Türkiye’de oldukça canlı bir oyun sahnesi var.' açıklamasında bulundu.
Geçen yıllarda da Türk oyun şirketleri uluslararası çapta başarılarıyla gündeme gelmiş, Peak Games, 2020 yılında 1 milyar dolar değerlemeyi aşarak Türkiye’nin ilk ‘unicorn‘u olmuştu. Benzer başarıyı bir yıl sonra Dream Games de tekrar etmişti.