Türk Kızılayı hem yardım ediyor hem de uyarıyor: Pakistan’a acil yardım lazım

Son yılların en büyük sel felaketiyle boğuşan Pakistan’a insanlara yardım elini uzatan Kızılay, yapılan yardımların artması gerektiğini söylüyor. Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, “1 milyondan fazla ev sular altında. Yüz binlerce insanın çok acil bir şekilde kendilerini kış koşullarından koruyacak barınaklara ihtiyacı var” dedi. İşte detaylar...

06.09.2022-10:34 - (Son Güncelleme: 06.09.2022-11:51)

Muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketi Pakistan’da hayatı alt üst etti. Yaşanan felaketler sonucunda yaşanan can ve mal kaybı her geçen gün artıyor. Yetkililer ülke topraklarının üçte birinin sular altında kaldığını ve Pakistan’da en az 12 milyar dolarlık kayıp meydana geldiğini söyledi. Son yılların en büyük sel felaketiyle boğuşan Pakistan’a insanlara yardım elini uzatan Kızılay, yapılan yardımların artması gerektiğini söylüyor. Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, “1 milyondan fazla ev sular altında. Yüz binlerce insanın çok acil bir şekilde kendilerini kış koşullarından koruyacak barınaklara ihtiyacı var” diye konuştu.

Pakistan’a acil yardım lazım

Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Pakistan’a kış öncesinde acil yardım yapılması gerektiğini ifade ederek, ‘’Bölgeyi yerinde inceledik. 1 milyondan fazla ev sular altında kalmış durumda. Türkiye ‘iyilik trenleri’ ile desteğin ilk adımlarını attı. Kara yolu ve yerelden temin ettiğimiz malzemelerle Pakistan’a ilk insani yardımlarımızı ulaştırdık. Önümüz kış. Yüz binlerce insanın çok acil bir şekilde kendilerini kış koşullarından koruyacak barınaklara ihtiyacı var” dedi.

Kızılay Pakistan

Gözlerinin içi parlıyor

Pakistan’a yardıma giden ekipten Fatih İşçi, ‘’İki yardım TIR’ıyla Türkiye’den yola çıktık. Çadır, gıda kolileri, yağmurluk, çizme ve benzeri birçok yardım malzemesi bulunuyor. Kızılay TIR’ını gören neredeyse herkesin gözlerinin içi parlıyor. Bizi görenler kornaya basıyor, gelip kucaklaşıyorlar. Yolculuk yaptığımız bölgelerdeki insanlar bize hep yardımcı oldu. Teveccühler içerisinde yolculuğumuz kolaylıkla geçiyor. Türkiye’nin ve Türk Kızılay’ının bu denli güzel karşılanması bizi çok mutlu etti” diye konuştu. İşçi, başından geçen bir olayı da şöyle anlattı: “İran’da yakıtlar belli bir kota ile satılıyor. TIR’larımıza benzin almak için bir yakıt istasyonuna girdiğimizde bizi gören İranlı Ata Taberi, Türkiye’den yardım götürdüğümüzü öğrenince ‘Allah sizden razı olsun. Türkiye’yi Türk halkını çok seviyoruz’ diyerek yardım TIR’ımızın yakıtını doldurdu.” sözlerini kullandı.

Hastalıklar artıyor

Pakistan’da yaşanan sel felaketi aynı zamanda bazı hastalıklarda da artış yaşanmasına sebep oldu. Sind Eyaleti Sağlık Bakanı Dr. Azra Pechuho, “Sel nedeniyle 134 binden fazla ishal vakası ve 44 bin sıtma vakası rapor edildi. 100 binden fazla cilt hastalığı rapor edildi” dedi. Pechuho, eyalette solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere diğer hastalıklarda da vaka artışı yaşandığını belirtti. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), selden etkilenen bölgelerde 73 bini bu ay doğum yapması beklenen en az 650 bin hamile kadın bulunduğunu ve sağlık hizmetine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

3.İyilik treni bugün yola çıkıyor

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, (AFAD) Pakistan’da selden etkilenen insanlar için 3. İyilik Treni’nin bugün yola çıkacağını açıkladı. Tren, bugün tarihi Ankara Garı’ndan hareket edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal