Türkiye, 2023 yılını savunma sanayisi için geliştirdiği araçlar ile birçok yeniliğe de imza atmasını bildi. Öte yandan Türk Havacılık Uzay Sanayiinin ürünlerinin yurt içi ve dışı kullanıcılarının envanterine girmesi ve bunların aktif olarak kullanılması da küresel pazarda etkin bir konum elde edilmesini sağladı. Ayrıca yeni projelerin önemli mihenk taşlarının olumlu sonuçlanmasıyla şirketler dünya çapında daha tanınır hale gelmiş oldu.
Dünyanın iştahı kabardı
Milli uçak KAAN'ın ilk taksisini gerçekleştirmesi ATAK II, ANKA III ve HÜRJET'in başarıyla ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ise dünyanın iştahını kabarttı. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ürün çeşitliliğinin atması, müşteri odaklı çözümler sunulması ve stratejik ortaklıklar kurulması ihracat başarısını etkileyen unsurlar arasında yer aldı.
Finansal anlamda büyük yükseliş gerçekleşti
HÜRKUŞ eğitim ve görev uçağı, T129 ATAK helikopteri, ANKA ve AKSUNGUR insansız hava sistemleri 2023 yılında diğer ülkelere ihraç edildi ve tanınması için önemli bir yol izlendi. Bu finansal anlamda da güçlü bir katkı sağladı. Sivil taraftan uçak yapısalları parçalarının üretimleri ile beraber şirketin 2022 yılında 553 milyon 755 bin 313 Dolar olan ihracatı yüzde 56 artışla 864 milyon 684 bin 106 dolara çıktı.
Yabancı ülkelerle yapılan anlaşmalar arttı
Yıl içerisinde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve Türkiye'nin bu gelişmelere karşı sunmuş olduğu alternatif çözümler 2023'te öne çıktı. Ürün çeşitliği ile birlikte şirketin müşterilere sunduğu iş birliği çeşitlikleri de bu çabaları güçlendirdi. Yabancı üniversitelerle staj anlaşmaları ve yurt dışı müşterilerine de sunulması bu yönde atılan adımların örnekleri arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da payı çok büyük
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü diplomasi ve savunma sanayisi alanında yerli-milli ürünleri ön plana çıkarması da bunun bir parçası oldu. Devletlerarası temaslar ve savunma sanayisi alanında imzalanan anlaşma sayısı artış gösterdi. Kısa sürede geliştirilen projelerden kazanılan yeni kabiliyetlerin farklı platformlar üzerine aktarılmasıyla, prototip aşamasından seri üretime geçilmesi, bunların ihracat verilerine yansıması mümkün oldu.
(AA)