Türk erkekleri bu kanser türünde dünya birincisi oldu!

Türk erkeğini yakından ilgilendiren ve dünyada bir numaraya yerleştirilen kanser türü, başta kulağa biraz garip gelse de aslında genel olarak ülkemizin erkeğin yapısı, incelendiğinde çok da yadırgayıcı gelmiyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, Türk erkeklerinin akciğer kanseri görülme sıklığında dünya birincisi olduğunu söyledi.

23.02.2024-15:42 - (Son Güncelleme: 23.02.2024-15:42)

Sigara kullanma sıklığında dünya sıralamasında, DSÖ verisinin açıklamasına göre Türkiye’de sigara içen erkek oranı yüzde 42,1 olduğu belirtiliyor. Elbette akciğer kanserinin tek sebebi sigara olduğu söylenemez ancak en önemli faktörleri arasında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

Türkiye’de ölüm hızı dünyada 4’üncü sırada!

Akciğer kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, “2020 yılı istatistiklerine göre ülkemiz, dünyada akciğer kanseri görülme sıklığı açısından erkeklerde 1’inci, her iki cinste ise 5‘inci sıradadır. Akciğer kanserinden ölüm hızı sıralamasında Türkiye, tüm dünya ülkeleri arasında ne yazık ki 4’üncü sıradadır” dedi.

Akciğer kanserinin risk faktörleri nelerdir?

Akciğer kanserine sigaranın zararları

Akciğer kanserinin risk faktörleri hakkında bilgilendirmede bulunan Olgaç, sigara faktörüne dikkatleri çekerek şu ifadeleri kullandı: “Akciğer kanseri için en büyük risk faktörü sigara içmektir ve tüm olguların yüzde 85’i sigara içicilerdir. Daha az bilinen diğer risk faktörleri ise radon, asbest, arsenik, berilyum ve uranyum gibi çevresel maruziyetler ve genetik eğilimdir. Akciğer kanseri riski ayrıca yaş, ailede akciğer kanseri veya vücudun başka bir yerinde kanser öyküsü, göğüs bölgesine uygulanan radyasyon, hava kirliliği ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi akciğer hastalıklarıyla da artabilir. Her dört kanser ölümünün birinin akciğer kanserine bağlı ve hastalığın ileri evrelerinde etkin tedavi seçeneklerinin çok kısıtlı olduğu göz önünde tutulduğunda, uzun süreli ve hastalıksız sağ kalım elde etmenin tek yolu hastalığın eken evrede yakalanmasıdır.”

Uzman doktor bu belirtilere dikkat çekti!

Akciğer kanserine sigaranın zararları

Bütün kanser türlerinde olduğu gibi bu kanser türünde de vurgu yapılan nokta erken teşhisin önemine işaret eden ve erken teşhis için kabul edilmiş en başarılı tanı yönteminin düşük doz radyasyona maruz kalınarak yapılan bilgisayarlı tomografi taraması olduğunu ve dünya çapında bu kanserden ölümlerin azaltılması açısından bu tarama yönteminin daha yaygın hale getirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Olgaç, “Bu teste en uygun olanlar, halen sigara içen veya daha önce uzun süreli sigara içme geçmişi olan 50 yaş ve üzeri kişilerdir. Kalıcı veya giderek kötüleşen ve bazen kanlı balgamın eşlik ettiği öksürük, göğüs veya sırt ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve anlamsız kilo kaybıdır. Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçından yakınıyorsanız, vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız ve en azından bir akciğer filmi çektirmelisiniz” şeklinde önemli uyarılarda bulundu.

Teşhis süreci için hangi yöntemler kullanılır?

Ailesinde Akciğer öyküsü olan ve Akciğer kanseri şüphesi olan hastaların ayrıntılı bir teşhis sürecinden de geçmesi gerektiğinin altını çizen Olgaç, bu amaçla akciğer röntgeni, Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans (MR), Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), bronkoskopi ve iğne biyopsi yöntemlerinden yararlanıldığını da ekledi.

Erken teşhis hayat kurtarır!

Akciğer kanserine sigaranın zararları

Akciğer kanseri tedavisinin ve sağlığına ulaşma sürecinin her hastanın performans durumuna ve hastalığın hangi evrede yakalanmış olduğuna göre değiştiğini söyleyen Olgaç, dolayısıyla tedavi şeklinin kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğini belirterek sözlerine şu şekilde tamamladı: “Erken tespit edilmiş ve hatta dikkatlice seçilmiş bazı ileri evre akciğer kanserli hastalarında, uzun bir yaşam süresi sağlayan en etkili tedavi yöntemi, ameliyat ile kanserli akciğer dokusunun çıkarılmasıdır. Kemoterapi, radyoterapi ve son zamanlarda çeşitliliği hızla artan hedefe yönelik akıllı ilaç tedavileri gibi diğer tedavi seçenekleri ise bazen tek başına, çoğu kez de cerrahi tedaviye ek olarak uygulanmaktadır.”

YORUM YAZ..
Modal