01.02.2021-16:37 (Son Güncelleme:01.02.2021-16:37)


1

Çin'de ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan ve dünya çapında 2 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını aynı hızla devam ediyor.



2

Aşı ve ilaç çalışmalarında sona gelinen pek çok ülkede hastalığın bulaşma yöntemleriyle ilgili her gün yeni bir fikir ortaya çıkıyor.



3

Koronavirüsün bulaşmasıyla ilgili sürdürülen çalışmalarda Türk doktorlarının buluşu dünya gündeminde yer aldı.



4

Yoğun bakımda yatan hastaların akciğerlerinde biriken su ve hava, drenaj yöntemiyle çıkarılıyordu. Tek tüple filtresiz yapılan bu işlem sırasında virüs havaya yayılıyordu. Bu durumda da sağlık çalışanlarına virüs bulaşma riskini artırıyordu.



5

İzmir'de bir grup göğüs cerrahisi uzmanı, drenaj işlemi sırasında virüs yayılma riskini ortadan kaldıran bir filtre sistemi geliştirdi.



6

Ceylan, yeni sistemle ilgili, '' Bu cihaz iki tane şişe ve filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi hastadan gelen sistem, bu şişeye eklendikten sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da yerleştirerek virüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz'' ifadelerini kullandı.



7

Ameliyathanelerde HEPA filtre sisteminden esinlenerek geliştirilen teknik, önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde denendi. 7 ay boyunca sistemi kullanan ekibin kovid 19'a yakalanmadığı görüldü.



8

SİSTEMİN BAŞARISI ULUSLARARASI TIP DERGİSİNDE YER ALDI

SİSTEMİN BAŞARISI ULUSLARARASI TIP DERGİSİNDE YER ALDI

Doç. Dr. Serkan Yazgan, geliştirilen sistemle, sağlık çalışanlarının ciddi risk altında kalmasını önlediklerini söyledi. Sistemin başarısı, global tıp çevrelerinin de dikkatini çekti. Sistem başarısı, global tıp çevrelerinin de dikkatini çekti. Sistem, global bir tıp dergisinde tüm sağlık çalışanları için önerildi.



9

SAĞLIK EKİBİNDE 7 AYDIR KORONAVİRÜS VAKASINA RASTLANMADI!

SAĞLIK EKİBİNDE 7 AYDIR KORONAVİRÜS VAKASINA RASTLANMADI!

TRT'de yayınlanan habere göre; Doç. Dr. Kenan Can Ceylan, yeni sistemiyle ilgili, '' Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi hastadan gele sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra şişenin içerisine alkol bazlı bir dezenfektan koyuyoruz. Alkol bazlı dezenfektan sonra şişenin içerisine alkol bazlı bir dezenfektan koyuyoruz. Alkol bazlı dezenfektandan sonra şişinin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek virüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz'' ifadelerini kullandı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR