Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Son Dakika Kararı: Ortak Türk Alfabesi Belirlendi!

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) bünyesinde faaliyet gösteren Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. Bu karar, Türk dünyası arasındaki dil birliğini sağlamak ve ortak kültürel değerleri daha güçlü bir şekilde korumak amacıyla alındı.

11.09.2024-13:12 - (Son Güncelleme: 12.09.2024-13:15) Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Son Dakika Kararı: Ortak Türk Alfabesi Belirlendi!

9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de düzenlenen toplantıya, Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin temsilcileri katıldı. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu'nun iş birliğiyle organize edilen toplantıda, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 2 yıllık çalışmaları değerlendirildi.

1991'deki İlk Öneri Gözden Geçirildi

Toplantıda, ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi. Komisyon üyeleri, alfabenin geliştirilmesi gereken noktalarını tespit ederek önerilen proje üzerinde çalıştı.

Ortak Türk Alfabesi

34 Harften Oluşan Alfabe

Toplantı sonunda, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil eden 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi üzerinde uzlaşılarak, "Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir." açıklaması yapıldı.

Açıklamada, toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi bir önem taşıdığına dikkat çekilerek "Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dil mirasını da korumaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu olarak bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür edilen açıklamada, "İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin uygulanmasını etkin şekilde desteklemeye davet edilmektedir." ifadesine yer verildi.

Bazı Sesler Dahil Değil

Uzlaşıya göre bazı Türk halklarında var olmayan sesler, alfabeye dahil edilmeyecek. Latin harflerinin baz alınacağı alfabenin, Türk dünyası ülkelerini birleştirici bir adım olarak görülüyor.  

Bu alfabenin, Türk Devletleri arasında ortak bir yazı dili oluşturulmasına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal