Türk çağı uzaya hazırlanıyor: Bağımsızlık sembolü Türksat 6A’nın yolculuğu başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya fırlatılma sürecini yakından takip edeceklerini duyurdu. Bakan Uraloğlu, kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacaklarını ve uzaya imzalarını atacaklarını söyledi.

08.07.2024-11:09 - (Son Güncelleme: 08.07.2024-11:26) Türk çağı uzaya hazırlanıyor: Bağımsızlık sembolü Türksat 6A’nın yolculuğu başlıyor

Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A için beklenen an geldi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk mühendislerinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, bu gece saat 00.20'de Space X firmasının Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak. Uydu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajıyla birlikte fırlatma sonrası kutlanacak.

Kendi uydusunu üreten 11 ülkeden biri olacağız

Fırlatma öncesinde Bakan Uraloğlu'nun da Kennedy Uzay Merkezi'nden canlı bağlantı kurarak Türkiye'ye heyecanı aktaracağı belirtilirken, Uraloğlu, hazırlıkların sorunsuz ilerlediğini vurguladı. Türksat 6A'nın fırlatılmasının Türkiye için bağımsızlık sembolü olacağını ifade eden Uraloğlu, "11 ülkeden biri olarak kendi uydumuzu üretmenin gururunu yaşayacağız ve uzayda Türkiye'nin imzasını atacağız" dedi.

Türk çağı uzaya hazırlanıyor: Bağımsızlık sembolü Türksat 6A’nın yolculuğu başlıyor

Uraloğlu ayrıca, uydunun fırlatılmasının ardından kimyasal itki sistemiyle 35.786 kilometre uzaklıktaki 42 derece doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşacağını belirtti. Burada yörünge testlerine başlanacağını dile getiren Uraloğlu, yaklaşık bir ay sürecek bu testlerin ardından uydunun faaliyete geçirileceğini kaydetti.

5 milyar insana erişim sağlayacak

Türksat 6A'nın Türkiye'nin en önemli AR-GE projelerinden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla Türk mühendisler tarafından üretildiğini söyledi. Uydunun, televizyon yayıncılığı başta olmak üzere geniş kapsama alanı ve haberleşme hizmetleri ile Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacağını belirten Uraloğlu, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgelere de hizmet vereceğini ve 5 milyar insana erişim sağlayacağını ifade etti.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal