Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, koronavirüs aşını bulmasıyla beraber Türkiye'nin göğsünü kabartmıştı. Şimdi ise kanser aşısı üzerinde çalışan bilim insanları bir kez daha başarılı olma yolunda emin adımlarla devam ediyor.
İki Türk bilim insanı olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından geliştirilen kanser aşısının birinci aşama sonuçları belli oldu. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık konferansında sunulan kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyebildiği belirtilirken hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği aktarıldı.
Koronavirüs aşısını üren BionTech kurucuları, pankreas kanseri hastaları için özel hazırlanan aşı ile ilgili New York'taki doktorlar ile bir araya geldi. Türünün ilk örneği olan çalışmanın ilk sonuçları açıklandı. Bununla beraber diğer tedavisi zor olan kanser hastalıkları için tedavi yönteminde yeni umut ışığı oldu. Açıklanan verilere göre bu teknolojinin diğer kanserlerde de kullanılmasının önünü açabileceği görüşünde.
New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu. Dr. Balachandran, "Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma kabiliyetine sahip olduğu görülüyor" derken, "Bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi düşündüren erken sonuçlardan çok heyecanlıyız" açıklamalarında bulundu.
Pankreas hastalarının sadece yüzde 20'sinin ameliyat için uygun olduğu belirtilen açıklamalarda araştırmacılar, söz konusu hastaların tümörlerini analiz ederek kanserle savaşmaya yardımcı T hücrelerine sahip oldukları saptandı.