Yerli ve yabancı tatilcilerin tercih ettiği destinasyonların başında gelen turizm şehri olan Antalya geliyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçiye ulaşan kent, tüm zamanların 2019 yılında 15 milyon 644 bin 108 turistle kırdı. Pandemi yüzünden kapanmayla geçen 2 yılın ardından 2021'de 9 milyon kişiyi karşılayan kentte turizm sektörü temsilcilerinin hedefi, 2022'de 2019 verilerine tekrardan ulaşmak. Nisan, mayıs ve haziran aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altında olduğu için tatilcilerin temmuz ve ağustosa yoğunlaşması sebebiyle sektörün 2019 yılındaki rakamları az bir fark ile yakalayacağı tahmin ediliyor. Yıl sonunda 12 milyon turistin kente gelmesi bekleniyor.
Pandemi zamanında kapatılan turistik yerler, farklı sektörlere yönelen çalışanlar sebebiyle son günlerde nitelikli işçi sıkıntısı çekiyor. Pandemide otellerde görev alan yetişmiş mutfak ve servis elemanlarının yanı sıra ön büro, housekeeper alanlarında da ciddi sayılacak kayıplar yaşandı. Yeni iş alanlarında çalışmaya başlayan otel çalışanları geri dönmeyince onların yerini dolduracak yeni eleman bulmak zorunda olan yöneticiler, işe alım sürecinde çalışacak personele lojman, sigorta, yemek, yan haklar ve 8 ile 15 bin lira arasında değişen maaş teklif ediyor.
Söz konusu iş imkanlarına rağmen, çalışanların turizm sektörüne sezonluk gözüyle bakması sebebiyle işe yanaşmadığını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı turizmci Osman Ayık, turizmin 12 aya yayışması konusunda çalışmalar yapılırsa sektör çalışanlarının da kariyer planlayacağı içim turizme sıcak bakacağını ifade etti. Ayık, 'Pandemi bugüne kadar turizm sektöründe insana yapılan tüm birikimin kaybolmasına neden oldu. Sektörün tekrar bu konuda ciddi yatırım yapması lazım. Sektörümüzün en büyük özelliği, insana insanla hizmet ederiz. Yetişmiş eleman bizim en değerli varlığımızdır. Onları korumak adına çalışmalar yapmamız lazım.' dedi. Yasal mevzuatlar için de çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Osman Ayık, 'Ara eleman konusunda son derece büyük açık var. Sektör çok sıkıntı içinde. Aşçı yardımcısı, maid, bulaşıkçı, komi, garson hatta bahçıvan bulamazsınız.' dedi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da açıklamalarda bulundu. Pandemi öncesinde başlayan nitelikli eleman ihtiyacının bu süreçte arttığını söyleyerek, 'Sektör olarak çok fazla çalışanımızı kaybettik. Şimdilerde eski çalışanlarımızı sektöre nasıl yeniden kazandırabiliriz bunu düşünüyoruz. Belek'te 6, 8, 10 bin liralara çalışacak personel bulunamıyor.' şeklinde açıklamalar yaptı.