Turizm Sektöründe İstihdam Rekoru: 1.5 Milyonu Aştı!

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm sektöründe çalışan sayısının Haziran 2024 itibarıyla 1.5 milyonu geçerek tarihi bir rekora ulaştığını açıkladı. Turizmin toplam istihdamdan %9 pay aldığını belirten Eresin, Ağustos ayında bu sayının 1.7 milyonu aşmasını beklediklerini ifade etti.

14.09.2024-12:13 - (Son Güncelleme: 14.09.2024-12:13) Turizm Sektöründe İstihdam Rekoru: 1.5 Milyonu Aştı!

TÜROB’un düzenlediği ‘Çalışma Hayatına Yönelik Mevzuat, Denetim, Teşvikler Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Eresin, Türkiye genelindeki toplam turizm çalışanlarının büyük kısmının konaklama, yiyecek-içecek ve seyahat acentelerinde yer aldığını belirtti. SGK verilerine göre; 532 bin kişi konaklama sektöründe, 850 bin kişi yiyecek-içecek sektöründe ve 78 bin kişi seyahat acentelerinde çalışıyor.


Esnek Çalışma Modeli Talebi

Eresin, mevcut İş Kanunu’nun sanayi ve imalat sektörlerine göre düzenlendiğini ve turizm sektörünün dinamiklerine uygun olmadığını vurguladı. Turizm sektöründe daha fazla istihdam yaratılabilmesi için esnek çalışma modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda hükümetle temaslarının sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

“Mevcut İş Kanunu ve mevzuatı, denetimlerdeki yorum farklılıkları; sektörümüzün özellik ve gereksinimlerine uygun esnek çalışma uygulamasını önlerken, başta gençler ve kadınlar olmak üzere daha fazla istihdamın önüne geçmektedir. Ayrıca sektörün dünyada genel kabul görmüş uygulamaları ile çelişen çok sayıda düzenlemeyi barındırmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı ile İŞKUR nezdinde temaslar başlattık. Sektör işletmelerimizde ‘kamu-çalışan-işveren’ birlikteliğinde var olan çalışma barışının daha fazla güçlendirilmesi amacıyla turizmde çalışan sayısının artırılması ve sürdürülebilir istihdam için mevzuat düzenlemesi gerektiren; başta sektörün en büyük gereksinimi olarak karşımızda duran esnek çalışma modelleri ile bu meyanda geçici iş ilişkileri, haftalık izin, yıllık izin, fazla çalışma, özel istihdam büroları gibi pek çok konunun, konaklama işletmelerimiz öncelikli olmak üzere, sektörümüzün özellikleri ve gereksinimleri ile uyumlu hale dönüştürülerek güncellenmesi için girişimlerimiz sürüyor.”


Turizmde İnsan Faktörü Hâlâ Ön Planda

Eresin, turizm sektörünün dijitalleşmeye rağmen hâlâ insan faktörüne dayandığını ve müşteri memnuniyetinin çalışan performansına bağlı olduğunu vurguladı. Turizm işletmelerinin 7/24 çalıştığını, bu nedenle insan kaynağı planlamasının işletme verimliliği açısından hayati olduğunu belirtti.

Destekleyen Kurumlar

Toplantıya İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK temsilcileri de katılarak yürürlükteki mevzuat ve istihdam teşvikleri hakkında bilgiler sundular. Eresin, destekleri için ilgili kurumlara teşekkür etti.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal